domowe masło orzechowe

Przepis na domowe masło orzechowe pojawił się już chyba na wszystkich blogach poświęconym tematyce kulinarnej. W końcu i ja skusiłem się na przygotowanie tego cudownego smarowidła w domowym zaciszu. Przepis jest niezwykle prosty i może to zrobić każdy, kto tylko posiada w wyposażeniu swojej kuchni blender. Domowa wersja masła orzechowego jest dużo prostsza i zdecydowanie zdrowsza, bo wiemy co wchodzi w jego skład. Ponadto masło wykonanie przez Was samych może być znacznie tańsze niż to ze sklepu, zwłaszcza, jeśli znajdziecie orzeszki ziemne w rozsądnej cenie. Nic tylko kręcić i zajadać 🙂

składniki (ok. 400 g):
500 g orzeszków ziemnych (solonych lub nie)
3-4 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
Całe przygotowanie masła orzechowego ogranicza się do umieszczenia orzeszków w pojemniku blendera i miksowaniu ich przez kilkanaście minut, do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Co jakiś czas należy wyłączyć urządzenie i zsunąć masę ze ścianek. Następnie masło przełożyć do słoiczka, zakręcić i przechowywać w lodówce do miesiąca.

Smacznego! 🙂

W orzechowym raju 3

52 odpowiedzi na “domowe masło orzechowe”

  1. Domowe najlepsze, ale znając Ciebie to masło orzechowe to dopiero początek i zaraz je wykorzystasz do swoich kulinarnie słodkich szaleństw 😀

    • Niestety masz rację, mój się tak nagrzewał, że musiałem przerywać na jakiś czas. Pora zaopatrzyć się w lepszy sprzęt 😀

  2. Do tej pory najlepsze masło jakie jadłam, to właśnie to zrobione w domu, jest przede wszystkim świeże i bez dodatku innych tłuszczów :))

  3. Ach.. jak pięknie wygląda! 🙂
    Koniecznie muszę wypróbować jak sprawię sobie lepszy blender. 😀
    Prześliczne zdjęcia!
    Ps. Fajne dechy masz! *.*

  4. ja jeszcze nie robiłam, boję się o mój biedny blender hehe 😉 ale muszę się w końcu przemóc, bo masło orzechowe wręcz ubóstwiam, a tak jak piszesz, domowe znacznie smaczniejsze i tańsze 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *