domowe paluszki


Tak tak, wiem, że to nie słodycze, tylko
przekąska. Mimo że nie słodka to jednak postanowiłem dodać tu przepis na domowe
paluszki. W sumie to można zrobić je też w wersji na słodko. Jeśli przed
upieczeniem, zamiast makiem, solą czy sezamem, posypiecie je brązowym cukrem,
myślę, że będą równie świetne. Chyba wykorzystam ten pomysł z cukrem na
przyszły raz. Takie paluszki, przygotowane w domu, są bardzo dobre i, jak się
okazuje, niewiarygodnie łatwe w przygotowaniu. 

składniki (ok. 40 sztuk):
300 g mąki
10 g suchych drożdży
140 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
mak, sezam, sól lub dowolne przyprawy
Drożdże umieścić w misce, zalać ciepłą (nie gorącą!) wodą i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać olej, mąkę, sól, cukier i wyrobić gładkie, jednolite ciasto, które nie klei się do rąk. Jeśli będzie za suche, dodać 1-2 łyżki ciepłej wody. Ciasto dzielić na kawałki. Każdy z nich rozwałkować lekko w dłoniach, a następnie na stole na cienkie wałeczki tej samej długości i grubości. Surowe paluszki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować olejem i przy pomocy tępej strony noża wykonać niewielkie nacięcia wzdłuż każdego. Przed pieczeniem posypać makiem, sezamem, gruboziarnistą solą lub ulubionymi przyprawami. Piec w 210ºC przez ok. 10-12 minut na jasny złoty kolor. Podawać jako przekąskę.
Smacznego! 🙂

48 odpowiedzi na “domowe paluszki”

    • W sumie to są chyba grissimi, tylko własnie ja je zrobiłem dużo cieńsze, żeby nie najeść się takim jednym grubasem 😀

    • ogromne dzięki! 🙂
      Czy ja wiem? Najwięcej czasu zajmuje samo wałkowanie, ale są tak proste, że szybko zleciało 😀

  1. Ciekawe jak szybko znikają, bo coś mi się wydaje, że dużo, dużo szybciej niż te sklepowe 😉 a takie z cukrem to by nawet nie doczekały ostygnięcia 😉

    • Zgadzam się z każdym słowem. Te paluszki są bardzo chrupiące i długo trzymają świeżość. Nie chłoną wilgoci jak szalone 😀

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *