nugat z pistacjami i żurawiną


Znalazłem chwilę czasu, aby przygotować jeszcze coś świątecznego. Dziś mam dla Was ostatni przepis znakomity deser, który jest kierowany zwłaszcza do osób, które lubią baaardzo słodkie smakołyki. Nugat to jedna z mich ulubionych propozycji, nie tylko an Boże Narodzenie, ale również na Wielkanoc. Ta gęsta, lekko ciągnąca się konsystencja sprawia, że moje podniebienie szaleje, a dodatek pistacji i żurawiny nadaje świetnego posmaku i łamie tą słodycz. 

P.s. życzę Wam wszystkiego dobrego na te święta i oby były one tak smaczne jak tylko potraficie! 🙂

składniki:
1 białko
200 g cukru
200 ml płynnego miodu
100 g suszonej żurawiny
100 g solonych pistacji
2 arkusze papieru ryżowego lub wafle
cukier puder odo oprószenia
Cukier oraz miód umieścić w rondlu i mieszając podgrzewać do rozpuszczenia składników. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i podgrzewać do uzyskania 155°C (nie mieszać!). W tym czasie białko ubić na sztywno, zmniejszyć obroty i dalej ubijać. Kiedy gotujący się syrop osiągnie pożądaną temperaturę, zdjąć z palnika i wlewać cienkim strumieniem do ubitej piany i miksować. Po chwili zwiększyć obroty i mieszać przez ok 6 minut, aż masa stanie się gęsta. Pod koniec wmieszać pistacje oraz żurawinę. Na dnie formy* ułożyć jeden arkusz papieru ryżowego/wafel. Gotową masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię dłońmi pokrytymi cienko olejem i przykryć drugim arkuszem papieru/waflem. Całość odstawić w chłodne miejsce na ok. 6 godzin. Po tym czasie kroić w dowolne kształty. 
* ja użyłem silikonowej foremki do finansjerek, którą oprószyłem cukrem pudrem. Nie korzystałem z papieru ryżowego/wafla. 
Smacznego! 🙂

118 odpowiedzi na “nugat z pistacjami i żurawiną”

  1. Był czas kiedy za nugatem nie przepadałam, teraz owszem bardzo lubię.
    Twój wygląda obłędnie smacznie!
    Wesołych Świąt i masę słodkości w Nowym Roku 😉

  2. Lubię:)i dodatkowy plusik za to,że zdjęcie w jasnościach,bo choć piękne to troszkę mi się"przejadły"te ciemne klimaty,ale proszę nie odbierz tego jako krytykę,bo nie taki miałam zamiar.

    • Nie ma sprawy. Pierwsze zdjęcia zrobiłem na ciemnych deskach, ale coś mi nie pasowało. Musiałem powtórzyć sesję na białych 😀

  3. Uwielbiam, chociaż sama jeszcze nie robiłam zrobię na pewno szczególnie że za ten z pewnych delikatesów trzeba słono płacić 😉 połączenie żurawiny i pistacji to już chyba moje ulubione :)))
    Jeśli zaś chodzi o,, popękane,, 😉 to jakoś tak mi się udały… myślę że cały sekret może tkwić w tym, że nie schładzałam uformowanych kuleczek tylko na bieżąco formowałam i obtaczałam,, na bogato,, w pudrze 🙂

  4. Bardzo lubię takie słodkie desery. Ograniczam się z ich ilością, więc poproszę o malutki kawałek… jeśli jeszcze coś zostało. Obłędnie kusisz pięknymi zdjęciami 🙂
    Tobie również życzę radosnych i …smacznych świąt 🙂

    • Czasami lepiej zjeść mniej i zatęsknić potem za tym smakiem, niż dawkować sbie bez umiaru 😀
      Dziękuję za życzenia 🙂

  5. Mój maż kocha to coś:) Dzięki za przepis;) A korzystając z okazji:Zdrowych pysznych i aromatycznych Świąt, pokoju w serduchu i błogiego wypoczynku:)

  6. Nugat bardzo lubimy, ale robię bardzo, ale to bardzo rzadko.
    a już przez chwilkę bałam się, że mały Sosna się zarobił i na zdjęcia nie zdążył:D
    Pozdrawiam Świątecznie:)

  7. nu-nu-nuugat! 🙂
    osobiście też się za to brałam, ale właściciel przepisu chciał, żebym ubijała masę 45 minut.. 😀
    A widzę Twój jakoś mniej pracochłonny, może jednak się skusze?
    Bo nugat to kocham <3

    • Cooo?! 45 minut? To chyba kogoś poniosło, albo zapomniał o myślniku "4-5 minut" 😀 Tego chyba żaden robot nie przetrwa…
      Kuś się, kuś. jest pycha 😀

  8. Smakowity widok!
    Serdeczne życzenia radosnych Świąt
    w cieple rodziny, pięknie pachnącej choinki,
    zdrowia i energii na co dzień oraz uśmiechu
    i życzliwości na każdy dzień Nowego Roku.

  9. Jak na nie patrzę, żałuję, że nie mam termometru. Muszę poprosić Mikołaja, bo są boskie te nugaty. Wesołych Świąt Sosen! Wszystkiego dobrego i mnóstwa słodkości na Święta

  10. Sosna, jak tak spojrzysz na swoją stronę i znajdziesz pod spodem każdego przepisu polecane przepisy to w tekście "zobacz także" zamiast ż jest znak zapytania.

  11. Na takie przesłodko słodkie słodkości zawsze mam ochotę, ale widzę, że pewien brodaty jegomość z nieoblizaną łyżką już mnie ubiegł i w nugacie buszuje 😛

  12. I już? To ja całe moje życie przeżyłam błędnie myśląc, że zrobić taki nugat to długi i niefajny proces! Super, bardzo Ci dziękuję za wyciągnięcie mnie z tego błędu. Na moje urodziny zrobię sobie nugat 😀 O! Pozdrawiam i również życzę smakowitych Świąt!

  13. JEJU, na samo słowo NUGAT, a co dopiero na widok zdjęcia NUGATU, leci mi ślinka i mówię sobie: ZRÓB TO W KOŃCU. Muszę, no muszę!

    A Tobie życzę wspaniałych jak nugat Świąt, magicznych, radosnych i pełnych ciepła oraz pyszności 🙂

  14. Czy pozostaje mi coś innego niż wyrazić słowa zachwytu:)? Jak zwykle piękne podanie i zdjęcia.. A nugat z pistacjami brzmi obłędnie..

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *