banany w słonym karmelu

Zgodzicie się pewnie ze mną, że banany i karmel zawsze idą w parze i jest to para dosyć dobrze dobrana, o ile nie idealnie. Karmel i słodycz bananów świetnie ze sobą grają i chyba wszyscy ten smak znają. Ja jednak do słodkiego karmelu dorzuciłem szczyptę soli i powstało coś niesamowicie ciekawego i równie smacznego. Ktoś chętny?

składniki:
2 duże banany (najlepiej zielone)
120 g brązowego cukru
1 łyżka masła
2 łyżki wody
szczypta soli
Cukier oraz wodę umieścić na patelni i podgrzewać na niewielkim ogniu doprowadzając do wrzenia. Do gotującego się syropu dodać sól oraz masło i energicznie mieszać rózgą do połączenia składników. Na gotującą się miksturę ułożyć banany pokrojone wzdłuż i smażyć ok 2 minuty z każdej strony. Podawać z lodami i syropem czekoladowym.
Smacznego! 🙂

74 odpowiedzi na “banany w słonym karmelu”

  1. Wow, toż to istny raj na talerzu! *.*
    Muszą być świetne!
    A jak udało Ci się zaprezentować tak apetycznie, to nie mogę wyjść z podziwu! 😀

  2. Uwielbiam takie bananki i robię ale bez tej szczypty soli….muszę dla odmiany kiedyś dodać 🙂
    Z wiadomych względów 😉 zadowalam się tylko banankami w karmelu,, odpuszczając,, już lody…ale co tam jak szaleć to szaleć 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *