kokosowa panna cotta

Ja mam słabość do kokosa, co chyba widać na poniższym obrazku, a to jeszcze nie koniec wykorzystania tego orzecha w moich nowych wypiekach. W tegorocznym okresie karnawałowym mój organizm i podniebienie domagają się lekkich i delikatnych deserów. Stąd w mojej dzisiejszej propozycji pojawia się kolejna wersja włoskiej panna cotty, którą wręcz uwielbiam. Aż tak delikatnej, jak ta, chyba jeszcze nie jadłem. A kokosowa nuta jest tak wyraźna i rozbrajająca, że trudno powstrzymać się przed zjedzeniem wszystkiego. 

składniki (2 porcje):
160 ml mleka kokosowego
200 ml kremówki 30%
mleko z 1 kokosa
5 g żelatyny/agar-agar
40 g cukru
Żelatynę umieścić w dużej, szklanej lub metalowej misce i zalać 1 łyżką zimnej wody. Odstawić do napęcznienia. Mleko kokosowe, mleko z kokosa, cukier oraz kremówkę umieścić w rondlu i podgrzewać do dokładnego rozpuszczenia składników cały czas mieszając. W tym czasie żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej żelatyny wlewać cienkim strumieniem mieszankę mleczną mieszając energicznie rózgą. Dokładnie wymieszać. Całość przelać do foremek (ja użyłem filiżanek), odstawić do całkowitego wystudzenia, a następnie do lodówki na ok. 6 godzin. Wyjąć z foremek i podawać. 
Smacznego! 🙂

83 odpowiedzi na “kokosowa panna cotta”

  1. Jak ja mam komentować deser, skoro zdjęcia mnie zawstydzają??? Mistrzostwo! Stylizacja, dobór kolorów.., magia, profesjonalizm. A deser na pewno chętnie 😉

  2. Wow, ta panna cotta wygląda obłędnie! 🙂
    Kokosowa wersja jest moją ulubioną, próbowałam!
    Znakomite zdjęcia i przystrojenie jak z najlepszej cukierni – gratulacje! *.*

    • Obłędnie mówisz? Czyli udało mi się 😀
      Ja też uważam, że to najlepsza z tych, które próbowałem.
      Dzięki wielkie! 🙂

  3. Kocham kokos i wcale bym się nie opierała ;D
    a w zdjęciach sie zakochałam, tylko czemu nie widać już małego Sosny?
    ferie ma, czy dostał wypowiedzenie 😀

  4. Chyba zrobię sobie odpust od dietetycznych dań i skuszę się na takie małe cudo:)
    A mleko kokosowe domowej roboty? Czy z puszki?:)

  5. Gdzie nie zajrzę tam kokosowe smaki….lody, panna cotta 🙂 pysznie i moje smaki….
    To kokosowe cudo na zdjęciach wygląda obłędnie 🙂

    • Chyba taki czas, że brak owoców i innych wyszukanych smaków, więc ludzie szukają jakiegoś egzotycznego pocieszenia i pada zwykle na kokos 😀

  6. Malutka ci ona to po co powstrzymywać się przed zjedzeniem całej, ale skoro musisz to ja chętnie zjem wszystko bez powstrzymywania się 😉

    • Nie wiem co się stało, ale tym razem mój kokos nie chciał otworzyć się tak łatwo jak za pierwszym razem. Chyba źle to drobiłem 😛

  7. Ja, muszę przyznać, aż tak za kokosem nie szaleję… Ale Twoja panna cotta wygląda tak pięknie, że nie przeszłabym obok obojętnie 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *