sernik cynamonowy

Nareszcie udało mi się zwalczyć moje ostatnie dolegliwości zdrowotne. Po tej, na szczęście, krótkiej przerwie, wracam z nowymi przepisami. Dziś ciacho z kategorii serniki, o których chyba zapomniałem. Nadrabiam ten błąd pysznym, cynamonowym sernikiem na kruchym spodzie. Myślę, że nie oprze mu się, nie tylko, żaden miłośnik tej przyprawy, ale i smakosz serników czy w ogóle słodyczy 😀 

Inspiracja: artkulinaria.pl 



spód:

150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
1 żółtko
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki formy posmarować masłem. Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno oraz boki formy, przykryć arkuszem papieru do pieczenia i obciążyć fasolą/grochem/kulkami. Ciasto piec w 180ºC przez 15-20 minut, wyjąć papier z obciążnikami i piec jeszcze 10-15 minut na złoty kolor. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.
masa serowa:
500 g tłustego twarogu
100 ml kremówki 30%
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 ml mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżeczka cynamonu
30 g cukru pudru
1 jajko
Twaróg umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na gładką, kremową masę. Dodać kremówkę, mleko skondensowane, cynamon, cukier i miksować jeszcze przez chwilę do otrzymania jednolitej konsystencji. Następnie wbić jajko i wymieszać dokładnie łyżką lub rózgą. Gotową masę przelać na wystudzony kruchy spód. Całość wstawić do piekarnika i piec w 180ºC przez 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec 35 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut.

wierzch:
150 ml śmietany 12%lub 18%
3 łyżki cukru
Śmietanę wymieszać z cukrem. Otrzymaną mieszankę wylać na wierzch upieczonego sernika, wstawić do pieca i piec kolejne 15 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez ok 2 godziny. 
Smacznego! 🙂

64 odpowiedzi na “sernik cynamonowy”

  1. Ja jestem smakoszem i cynamonu i serników w ogóle, więc piszę się na Twój, jakże pyszny sernik.
    Oj, Sosna, Sosna… powalasz zdjęciami, że o smaku nie wspomnę 🙂

  2. chyba nigdy mi się nie znudzi patrzenie na Twoje zdjęcia:) jak to robisz, że masz zawsze takie ładnie wypieczone boki? mnie zawsze pod czas pieczenia troszkę się obsuną z blaszki i nie są tak wysokie. Zdradź mi swój sekret?:D

    • Najlepsze jest to, że mi te boki też zjechały. Myślałem, że dostanę szału jak zobaczyłem co się z nimi stało, były takie równe, ale jak się okazało nie wyglądają aż tak źle.

    • Teraz to mnie załamałeś, no właśnie wyglądają idealnie!:P ehh liczyłam że ułatwisz mi moje walki z kruchym ciastem ale nic w takim razie nie zostaje mi nic innego tylko ćwiczyć i ćwiczyć to może moje gorsze ciasta będą wyglądać tak jak Twoje:)

    • Nie, one nie wyglądają idealnie. Zobacz jak są postrzępione krawędzie. Nie tak to miało wyglądać. Myślę, że w celu równych i ładnych boków powinnaś schłodzić ciasto mocno w zamrażarce, wyłożyć obciążnikami prawie całą formę, albo rozsunąć je tak naboki, aby trzymały one boki ciasta, może wtedy nie będą tak bardzo spadały.

  3. Wspaniały sernik i piękne zdjęcia 🙂 Nie mogę się napatrzeć. Może kolejny będzie u nas właśnie cynamonowy sernik, bo taki na "prawdziwym" kruchym spodzie zjadłabym z chęcią 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *