sernik cynamonowy
Nareszcie udało mi się zwalczyć moje ostatnie dolegliwości zdrowotne. Po tej, na szczęście, krótkiej przerwie, wracam z nowymi przepisami. Dziś ciacho z kategorii serniki, o których chyba zapomniałem. Nadrabiam ten błąd pysznym, cynamonowym sernikiem na kruchym spodzie. Myślę, że nie oprze mu się, nie tylko, żaden miłośnik tej przyprawy, ale i smakosz serników czy w ogóle słodyczy 😀
Inspiracja: artkulinaria.pl
spód:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
1 żółtko
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki formy posmarować masłem. Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno oraz boki formy, przykryć arkuszem papieru do pieczenia i obciążyć fasolą/grochem/kulkami. Ciasto piec w 180ºC przez 15-20 minut, wyjąć papier z obciążnikami i piec jeszcze 10-15 minut na złoty kolor. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.
masa serowa:
500 g tłustego twarogu
100 ml kremówki 30%
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 ml mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżeczka cynamonu
30 g cukru pudru
1 jajko
Twaróg umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na gładką, kremową masę. Dodać kremówkę, mleko skondensowane, cynamon, cukier i miksować jeszcze przez chwilę do otrzymania jednolitej konsystencji. Następnie wbić jajko i wymieszać dokładnie łyżką lub rózgą. Gotową masę przelać na wystudzony kruchy spód. Całość wstawić do piekarnika i piec w 180ºC przez 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec 35 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut.
wierzch:
150 ml śmietany 12%lub 18%
3 łyżki cukru
Śmietanę wymieszać z cukrem. Otrzymaną mieszankę wylać na wierzch upieczonego sernika, wstawić do pieca i piec kolejne 15 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez ok 2 godziny.
Smacznego! 🙂



Kocham Twoje zdjęcia 🙂
Ooo, dzięki! 🙂
Ja też!!!!
Miło mi, dzięki! 🙂
I srebrne łyżeczki tez 😉
Haha, ok, ja też 😀
Super!
Dzięki 😀
Wszystkie serniki jakiekolwiek by nie były kochamy całym serduszkiem, a cynamon jest obowiązkowym elementem codziennego śniadania od trzech lat, więc jest to dla nas połączenie idealne 🙂
Łał, podziwiam, że nie znudził się jeszcze cynamon 😀
Ja na pewno nie oparłabym się takim pysznościom 🙂 P.s. super stare książki 🙂
Miłooo mi 😀
Ja jestem smakoszem i cynamonu i serników w ogóle, więc piszę się na Twój, jakże pyszny sernik.
Oj, Sosna, Sosna… powalasz zdjęciami, że o smaku nie wspomnę 🙂
Dzięki wielkie za tyle ciepłych słów! 🙂
No, Panie Sosna, poszalał Pan po całości! cudowny przepis i piękne zdjęcia.
Dzięki ogromne :>
A mnie choroba właśnie męczy, więc proszę o kawałek sernika na pocieszenie 🙂
Na pocieszenie i uzdrowienie, nie ma sprawy 😀
Ciekawe połączenie, nie miałam okazji spróbować takiego. 🙂
Może czas to zmienić 😀
Mmm, rewelacja! Wspaniałe zdjęcia <3
Dzięki 🙂
Dobrze, że już jesteś! Wpraszam się na kawałek ;p
Dobra, czekam! 😀
Mój jest ten sernik, móóóóójjjjjj<333
Tylko, wyłącznie i z myślą o Tobie <3
Ale obłęd! Kooocham cynamon <3
To piecz sernik! 😀
Cudny sernik i cudne zdjęcia 🙂 Miło widzieć, że wróciłeś do formy. Pozdrawiam.
Dzięki 🙂
Obłędne zdjęcia 🙂 Kocham i cynamon i serniki, więc przepis dla mnie idealny 🙂
Dzięki wielkie! 🙂
Zdjęcia mnie zachwyciły,że nieomal zapomniałam dodać,że serniczek pyszniutki:)
Hehe, może skusisz się na upieczenie i wtedy nie zapomnisz o jego smaku 😀
Rewelacyjnie się prezentuje ten serniczek 🙂
Dzięki! 😀
Już się zakochałam w tym serniku i to od pierwszego spojrzenia, mniam 🙂
Cieszę się 😀
nie przepadam za sernikiem, ale ten mnie kusi 🙂
Nie wiem jak można nie przepadać za takim ciastem 😀
mmm tak, połączenie sera i cynamonu to na pewno udane połączenie 🙂
Zgadza się! 😀
Fantastyczne zdjęcia ,sernik kocham!.
Dzięki! 🙂
jadłabym, nawet rękami, żeby nie pokusić się na piękną łyżeczkę;)
Haha, nie dziwię Ci się 😀
Bossskie zdjęcia, a o serniku już nie wspomnę;)
Jak miło! Dzięki! :>
chyba nigdy mi się nie znudzi patrzenie na Twoje zdjęcia:) jak to robisz, że masz zawsze takie ładnie wypieczone boki? mnie zawsze pod czas pieczenia troszkę się obsuną z blaszki i nie są tak wysokie. Zdradź mi swój sekret?:D
Najlepsze jest to, że mi te boki też zjechały. Myślałem, że dostanę szału jak zobaczyłem co się z nimi stało, były takie równe, ale jak się okazało nie wyglądają aż tak źle.
Teraz to mnie załamałeś, no właśnie wyglądają idealnie!:P ehh liczyłam że ułatwisz mi moje walki z kruchym ciastem ale nic w takim razie nie zostaje mi nic innego tylko ćwiczyć i ćwiczyć to może moje gorsze ciasta będą wyglądać tak jak Twoje:)
Nie, one nie wyglądają idealnie. Zobacz jak są postrzępione krawędzie. Nie tak to miało wyglądać. Myślę, że w celu równych i ładnych boków powinnaś schłodzić ciasto mocno w zamrażarce, wyłożyć obciążnikami prawie całą formę, albo rozsunąć je tak naboki, aby trzymały one boki ciasta, może wtedy nie będą tak bardzo spadały.
Piękny i dostojny 🙂
Dzięki! 🙂
Pysznie. Aż szkoda że nie mam sera 🙁 bo narobiłeś mi smaka na serniczek.
Na Twoim miejscu nie zastanawiałbym się ani chwili dłużej i leciał do sklepu 😛
Sernik pierwsza klasa !!! ja tam nie widzę żeby boki się obsunęły 😉
I tak powinno być 😀
Wspaniały sernik i piękne zdjęcia 🙂 Nie mogę się napatrzeć. Może kolejny będzie u nas właśnie cynamonowy sernik, bo taki na "prawdziwym" kruchym spodzie zjadłabym z chęcią 🙂
Polecam gorąco bo można się nim najeść i zaspokoić sernikowy głód 😀
Kategoria sernikowa bardzo ładnie prezentuje się na Twoich zdjęciach 🙂
Dziękuję bardzo :>
Kocham serniki, a ten wygląda niesamowicie kusząco 🙂 Musiał pachnieć bajecznie 🙂
Masz rację, tak właśnie było 😀