sernik mocno cytrynowy

Dziś coś nieco większego. Poświąteczny smakołyk, który chyba już na dobre oderwie się od piernikowych klimatów. Mamy już kolejny nowy rok, więc zaczynami wszystko od nowa. W roli głównej sernik z ogromną ilością cytryny, który chyba każdego pobudzi do działania. Zatem wstawajcie i pieczcie! 😀

spód:
150 g maślanych herbatników
4 łyżki roztopionego masła
skórka otarta z 1 cytryny
Herbatniki umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na drobny pył. Do zmielonych ciasteczek dodać skórkę z cytryny oraz roztopione masło i dokładnie połączyć. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zamknąć rant tak aby arkusz wystawał poza dno, nadmiar papieru odciąć. Masą z herbatników wyłożyć dno formy.

masa serowa:
500 g twarogu półtłustego
200 g mascarpone 
60 g cukru pudru
sok z 1,5 cytryny
3 łyżki mąki
3 jajka
Twaróg ucierać mikserem z cukrem pudrem przez 2-3 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Nadal miksując dodać mascarpone i mąkę. Kiedy składniki dobrze się połączą, wbijać po jednym jajku. Na koniec wlać sok z cytryny i dokładnie połączyć. Masę przelać na spód z ciasteczek. Całość piec w 175ºC przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec kolejne 90 minut.

wierzch:

100 ml śmietany 12% lub 18%

3 łyżki cukru pudru

Śmietanę połączyć z cukrem pudrem. Po upieczeniu, sernik wysunąć z piekarnika, posmarować wierzch otrzymaną mieszanką i piec przez kolejne 15 minut w 190ºC. Następnie ciasto wyjąć, wystudzić i wstawić do lodówki na 6 godzin. 

dekoracja:

200 ml wody
200 g cukru
2 cytryny (pokrojone w plastry)

Cukier wsypać do dużego garnka o grubym dnie, zalać wodą i rozpuścić. Mieszankę doprowadzić do wrzenia, dodać cytryny i gotować na średnim ogniu przez 20 minut mieszając co jakiś czas. Owoce wyjąć, odsączyć i wystudzić. Przed podaniem sernik udekorować plastrami cytryn. 

Smacznego! 🙂

102 odpowiedzi na “sernik mocno cytrynowy”

  1. genialny…uwielbiam serniki cytrynowe… i choć staram się przejść na noworoczną dietę tak kawałeczkiem bym nie pogardziła :):)

  2. Mój laptop jest nieoceniony, wszystko mi miesza, robi co chce… Przeskoczyły karty, pomieszały się komentarze…
    Miałam napisać, że kocham cytrynowe smaki i niedawno odkryłam cytrynowy sernik, pyszny jak diabli 🙂 Dlatego Twój przepis wypróbuję na pewno :))

  3. Uwielbiam serniki cytrynowe i mocno cytrynowe. Pewnie polubiłabym Twój, ale coś tam sobie postanowiłam na Nowy Rok i na razie się tego trzymam.
    Pozostaje mi tylko oblizać się na sam widok (na razie) 🙂

  4. Bardzo orzeźwiająco i świeżo wchodzisz w nowy rok , sernik na pewno pyszny, chętnie kiedyś skorzystam, widzę,że mamy podobny stosunek do smaków, też przestałam "pierniczyć" i zrobiłam sernik kokosowy, zapraszam .Pozdrawiam

  5. Wygląda fantastycznie i brzmi doskonale. Chyba muszę pobiec po mascarpone, bo właśnie zastanawiałam się co zrobić z zalegającego w lodówce sera:)

  6. cytryna jak najbardziej na czasie, trzeba sobie dodać orzeźwiającego kopa po tych Świętach :-)) cudny sernik 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *