deser kawowy

Hej! Ostatnio przymuliłem trochę z przepisami, ale to ze względu na nowe obowiązki, które pojawiły się z początkiem miesiąca. Swoją drogą uznałem, że weekendy (soboty i niedziele) będą wolne od publikacji przepisów – w końcu to dni wolne od pracy. Poza tym wpisy publikowane w te dni, o dziwo, nie cieszą się tak dużym zainteresowaniem, jak te wciągu tygodnia. Jak już wspomniałem, doszło mi kilka obowiązków i co się z tym wiąże, ilość – czasu wolnego ograniczona. Dlatego nie mam głowy do odpalania piekarnika i buszowania całymi dniami w kuchni. Jednak są przepisy, których przygotowanie nie wymaga wiele czasu (poza oczekiwaniem :D). Tak jest właśnie z moim kawowym deserem, który można nazwać a’la ptasie mleczko. Inspiracją były właśnie te słynne pianki, oblane czekoladą. Ja postawiłem na wersję kawową, dodając galaretkę, która jeszcze bardziej podkręciła smak kawy. Deser prosty i w miarę szybki. Jedyne do czego można się przyczepić, to czas chłodzenia 😀 

spód:
1 łyżka masła
kilka herbatników* 
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Herbatniki zmiksować w blenderze, dodać kawę, roztopione masło i dokładnie wymieszać. Masą z biszkoptów wyłożyć dno foremki o średnicy 10 cm i wstawić na 5-10 minut o zamrażarki. Wyjąć i boki formy posmarować cienko olejem roślinnym. 


* użyłem biszkoptów cytrynowych, co nie było dobrym pomysłem, bo ich smak był zbyt dominujący nad całością

masa
2 białka
40 g cukru
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżki zimnej wody
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki wrzątku
Dwie łyżeczki kawy zalać 2 łyżeczkami wrzątku i odstawić do przestudzenia. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym czasie białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania, dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie gęsta i sztywna, wlać napar z kawy i dokładnie połączyć. Masę kawową wlewać cienkim strumieniem do rozpuszczonej żelatyny, energicznie mieszając. Całość przelać do foremki z biszkoptami. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. 

galaretka:
60 ml gorącej wody
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki cukru

Żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić na 5 minut. W tym czasie w rondelku umieścić wodę, cukier, kawę, zagotować cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać namoczoną żelatynę. Mieszać energicznie do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Przestudzić i wlać do foremek. Wstawić do do lodówki na ok. 30 minut, do stężenia. Przed podaniem, deser udekorować kawowymi cukierkami.

72 odpowiedzi na “deser kawowy”

  1. Świetny deser dla mnie, zanim nie nabędę nowego piekarnika, co okazuje się wcale nie takie łatwe – przyda się bardzo. Stary piekarnik zbuntował się i nie piecze. Być może uznał iż mam nadwagę i powinnam oszczędzić sobie słodyczy:) ale nie przewidział Twoich deserów bez pieczenia (bo o moim wstręcie do kupowanych ciast coś wie). Razem przechytrzymy drania 🙂

    • Ja myślę, że stary piekarnik uznał, że jesteś już na takim poziomie zaawansowania, że on nie jest w stanie Ci dorównać i z pokorą odszedł do lamusa 😀

    • Kilka dni wcześniej zrobiłem porcję tortową, ale nie wyglądało to dobrze, poza tym nie wyszło najlepiej. Musiałem dopracować i uznałem, że lepiej prezentuje się jako taki mały deser, chociaż jak na deser, jest on dosyć spory 😀

    • Wiesz co, ja robiłem tak jak w napisałem wyżej. Żelatynę rozpuszczam zwykle w większej misce, więc żeby nie rozlazła mi się cała po naczyniu dodałem masę kawowo-białkową do misy z rozpuszczoną żelatyną, też po to, żeby cała żelatyna mogła dobrze wymieszać się z resztą i nic nie pozostało na dnie.

  2. Postanowienie nie publikacji w weekend'y to dobra decyzja, masz w tedy wolne, a nie! 😉
    Deser obłędny, kawę uwielbiam i to są moje smaki 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *