drożdżowy odrywaniec z jabłkami

Mamy weekend,
jest sporo wolnego czasu. A jak jest sporo czasu, to jest to świetny pretekst
do spędzenia go w kuchni i przygotowania jakiegoś smakołyku, zwłaszcza ciasta
drożdżowego, które wymaga chwili uwagi i odpowiedniego dopieszczenia. Dziś
stawiam na odrywane ciasto z dodatkiem duszonych jabłek. I powiem
Wam, że jeszcze nigdy wcześniej drożdżowe nie wyszło mi tak delikatne, tak
miękkie i tak długo świeże jak to poniższe. Jestem przekonany, że to zasługa
mojego robota planetarnego, bo robiłem drożdżowe drugi raz z jego użyciem i też
wyszło niesamowicie delikatne i pulchne. Wcześniej kiedy piekłem coś
drożdżowego, to zwykle szybko twardniało i schło. Na szczęście już więcej się
to nie powtórzy, a moje zamiłowanie do drożdżowym wypieków zwiększyło się i będzie
owocowało kolejnymi pachnącymi dobrociami 🙂

jabłka:
2 duże jabłka
1 łyżka masła
1 łyżka cukru

Jabłka obrać ze skórki i pokroić w grube plastry. Masło rozpuścić na patelni, dodać cukier, ułożyć plastry owoców i smażyć na złoty kolor.

do posmarowania:
2 łyżki masła
1 łyżka cukru 
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego

Masło roztopić z cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym. Gotową mieszanką posmarować rozwałkowane ciasto. 

ciasto:
250 g mąki
60 ml roztopionego masła
1 łyżeczka drożdży instant
100 ml letniego mleka
1 szczypta soli
50 g cukru 
1 jajko (+1 do posmarowania)
Do letniego mleka dodać drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę mąki i dokładnie wymieszać. Całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Pozostałą mąkę przesiać do misy miksera, dodać cukier, jajko oraz wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto hakiem. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać dalej, aż ciasto uzyska gładką, jednolitą konsystencję i będzie elastyczne. Całość przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na oprószony mąką stół, rozwałkować na duży, poziomy prostokąt i posmarować mieszanką masła i cynamonu. Ciasto podzielić kwadraty o boku równym szerokości brytfanki. Na każdym kwadracie ułożyć po jednym kawałku skarmelizowanego jabłka. Formę do ciasta posmarować masłem. Kawałki ciasta z jabłkiem układać w blaszce tak, aby owoce znajdowały się po jednej stronie. Jabłko na ostatnim kawałku ciasta powinno dotykać ścianki formy. Całość przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20-25 minut. Ciasto przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180ºC przez ok. 30 minut. Wystudzić, wyjąć z formy i podawać. 
Smacznego! 🙂

* przepis pochodzi z bloga kuchniawhisper

81 odpowiedzi na “drożdżowy odrywaniec z jabłkami”

    • Nigdy nie używałem maszyny do chleba, ale skoro ma mieszadła do wyrabiania ciasta na chleb, to i zwykłe drożdżowe powinna dać radę 😀

  1. Ja niestety nie mam aż tyle wolnego czasu w ten weekend. Cieszę się, że Ty go znalazłeś i upiekłeś ten fantastyczny odrywaniec. Zdjęcia pieszczą zmysł wzroku, a przypuszczam, że smak – kubki smakowe.

  2. Drożdżóweczki uwielbiam. Ciasto wyszło pięknie.
    Ale, wiesz muszę Cię znów pochwalić za Twoje zdjęcia, bo dzisiaj zrobiłeś fantastyczny klimat, który tak bardzo pasuje do dzisiejszego Twojego ciasta. Czuję się tak, jakbym była w jakiejś wiejskiej chacie, w piecu palił się ogień a na stole leży świeżo upieczone i dopiero co wyjęte ciasto z piekarnika…. Cudnie 🙂

    • Wow, nie widziałem, że aż tak bardzo działam na zmysły i wyobraźnię. Że potrafię przenieść w tak piękne, klimatyczne miejsce. Dzięki wielkie za te miłe słowa 🙂

  3. co to ten robot planetarny? drogie to to? 😀 zaciekawiłeś mnie, bo uwielbiam drożdżowe, często je robię, ale ręce mi już mdleją czasami od wyrabiania 😉

  4. Znam i uwielbiam cynamonowego odrywańca. Dlatego jestem pewna, że jabłkowy przypadnie mi do gustu. Naprawdę nie mogę patrzeć na te Twoje fotografie. Kompleksy mnie miażdżą…

  5. Piękny kawał drożdżówki, aż ślinka cieknie. Uwielbiam drożdżowe ciasta, a taki odrywaniec ze szklaneczką mleka.. marzenie.
    Pozdrawiam

  6. takie ciacho to ja rozumiem, ach aż tutaj zapachniało mi cynamonem i moimi kochanymi jabłkami 🙂
    widzę, że mamy bardzo podobne upodobania na słodkie, wiele Twoich przepisów do mnie trafia! 🙂 gdyby tylko to wszystko było mniej kaloryczne 😛

  7. wyśmienity przepis dla mnie 🙂
    uwielbiam jabłkowe delicjusy a Twój przyprawił mnie o ślinotok…pomijając fakt,że jak zwykle przepieknie zaprezentowane 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *