kokosowe tartaletki z białą czekoladą

Szybkie, proste i przepyszne! Bez zbędnego gadania. Kruche spody wypełniłem kokosowym musem z dodatkiem białej czekolady, która jeszcze bardziej dodaje ciastkom delikatności i subtelności. Otulone smakiem kokosa rozpływają się w ustach. 

ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
wiórki kokosowe

Mąkę, cukier puder, masło, żółtko oraz wodę umieścić w misce lub na stolnicy i zagnieść. Ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując mąką. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć foremki do tartaletek. Docisnąć lekko. Nadmiar ciasta usunąć przy pomocy wałka. Widelcem wykonać otwory. Foremki wstawić do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie ciasto w foremkach przykryć kawałkami papieru do pieczenia lub folii aluminiowej i ułożyć na wierzch fasolę, groch lub specjalne kulki do obciążania. Piec w 200ºC przez 10 minut. Zdjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 5-10 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Na wystudzone korpusy wysypać po 1-2 łyżeczki wiórków kokosowych.

nadzienie:
200 g kremówki 36%
50 g białej czekolady
150 ml mleka kokosowego (z puszki)
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżka zimnej wody
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym czasie kremówkę podgrzać z mlekiem kokosowym, nie doprowadzić do wrzenia. Dodać czekoladę połamaną na kostki i odstawić na 2-3 minuty. Po tym czasie dokładnie wymieszać. Dodać namoczoną żelatynę i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia, cały czas mieszając. Odstawić do przestudzenia. Ciepłą masę wylać na kruche korpusy z wiórkami. Odstawić do wystudzenia. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Udekorować wiórkami białej czekolady i podawać. 
Smacznego! 🙂

60 odpowiedzi na “kokosowe tartaletki z białą czekoladą”

  1. Ostatnio właśnie przypomniałam sobie jak bardzo uwielbiam smak białej czekolady. W połączeniu z kokosem to już w ogóle musi być poezja! PYCHA! 🙂

  2. Gdyby nie fakt, że jutro jest tłusty czwartek i mam górę pączków i faworków w domu, to już biegłabym do kuchni robić te tartaletki 😉

  3. Wspaniałe! A z dodatkiem białej czekolady muszą być po prostu nieziemsko smaczne. Mąż uwielbia kokos, a za białą czekoladę dąłby się pokroić, więc taki deser byłby w sam raz dla niego 🙂

  4. wszystko co kokosowe jest obłędne, nie mam wątpliwości co do tych tartaletek 🙂 pyszności!

  5. ależ sie tu działo….podczas mojej nieobecności 🙂
    kuszących przepisów cała masa…pytanie tylko brzmi : kiedy ja to wszystko zdążę zmałpować w swoim zaciszu kuchennym (?)
    hmmmmmm……….

    pozdrawiam ciepluteńko 🙂

    • Myślę, że nie będziesz długo czekała, bo nowe przepisy nie prędko się pojawią, chociaż robię co w mojej mocy 😀

  6. Ponieważ nadal nie mam nowego piekarnika to muszę wstrzymać się i tylko łzy ocierać z żalu że nie mam ani takich pięknych talerzyków ani takich cudnych tartaletek. 🙁

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *