tarta limonkowa

Jestem! Z nowym przepisem. Udało mi się coś wyskrobać
coś w te jedyne dwa wolne dni. Mam nadzieję, że znajdę jeszcze chwil, żeby
upichcić co nieco na kolejne dni tygodnia. Dziś mam dla Was ciasto w bardzo
wiosennej i optymistycznej odsłonie. To trochę z racji tego, że przez dwa
ostatnie dni było dużo słońca, które działa na mnie tak dobrze, że aż chce się
żyć i ma się zapał do wszystkiego. Miłego dnia! 🙂

spód:
220 g herbatników digestive (użyłem petit beurre)
100 g masła
Herbatniki rozdrobnić w blenderze, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Masą ciasteczkową wyłożyć dno i boki formy do tarty o średnicy 20 cm. Wstawić do piekarnika i piec w 180ºC przez 10 minut. Wyjąć i odstawić. 
masa:
350 ml mleka skondensowanego słodzonego 
skórka z 3 limonek
sok z 5 limonek
3 żółtka
Żółtka umieścić w misie miksera, dodać skórkę otarta z trzech limonek i miksować przez 2-3 minuty. Następnie dodać mleko skondensowane, zwiększyć obroty i miksować prze 5 minut. Na koniec wlać sok wyciśnięty z pięciu limonek i dokładnie wymieszać. Gotową masę wylać na podpieczony spód z ciasteczek, wstawić ponownie do piekarnika i piec w 180ºC przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut. 
wierzch:
100 ml jogurtu naturalnego
4 łyżki cukru
Jogurt połączyć z cukrem. Otrzymaną mieszankę wylać na przestudzone ciasto, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Chłodne ciasto wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Wyjąć z formy i podawać. 
Smacznego! 🙂

68 odpowiedzi na “tarta limonkowa”

    • Mam tylko nadzieję, że pogoda nie zrobi nam psikusa i nie zacznie jeszcze bardziej mrozić 😀 Z tym moim byciem, to nie szalałbym tak bardzo 😀 Nie prędko będę mógł wrócić tutaj na 100%

  1. myślałam, że jest na zimno, a jednak pieczona! super 🙂 na pewno zrobię 🙂 robiłam cytrynową bez pieczenia, stąd moja chwila zastanowienia, że na zimno 😉

  2. Cudowna jest! <3 Długo już się szykuję na taką właśnie tartę, więc chętnie skorzystam z przepisu 🙂
    Powiedz mi co jest na wierzchu:jogurt czy śmietana? Bo w składnikach jest jogurt a na wierzchu śmietana, więc któreś się pewnie wkradło przez pomyłkę 🙂 z góry dzięki za odpowiedź!

  3. Nie wyobrażam sobie Twojego niebycia tu. Gdzie człowiek będzie zaglądał po takie cuda. Tarta świetna, zdjęcia cudne. No może tylko wtedy gdy niebycie zaowocuje własną cukiernią 🙂

  4. Czy ktoś to próbował robić, bo masa jest konsystencji wody. Poproszę o poprawki – czym zagęścić? :/

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *