zaskakujące połączenia smakowe – relacja

Hej! Dziś przepisu nie będzie. Czasu nadal niewiele. Zajmie mi jeszcze trochę czasu pozbieranie wszystkiego do kupy, tak żeby wejść do kuchni i w spokoju coś upichcić. A tymczasem krótka relacja z warsztatów kulinarnych, w których miałem przyjemność uczestniczyć tydzień temu.

Wszystko zaczęło się około 2-3 tygodni temu, kiedy do mojej skrzynki trafiło zaproszenie na warsztaty kulinarne pt.: „Zaskakujące połączenia smakowe”. Tematem głównym była czekolada. Dlatego też wydarzenie to nie mogło mnie ominąć. 

Ogromnie ucieszyłem się z zaproszenia i już nie mogłem doczekać się spotkania z innymi blogerami, których znałem jedynie z komentarzy. Spotkanie odbyło się przy ogromnym stole, pełnym ciekawych ludzi z pasją do gotowania. Jak się za chwilę okazało, byłem jedynym uczestnikiem-facetem:D Ale do rzeczy…
Warsztaty rozpoczęły się od części teoretycznej, w której prowadzący, Piotr Chylarecki, zdradził nam kilka tajemnic dotyczących czekolady, jej składu i odczuć smakowych wynikających z ilości kakao. Prezentacja i degustacja czekolad, z różnią zawartością kakao, nie trwała zbyt długo i szybko zabraliśmy się za gotowanie. Menu, które mieliśmy przygotować obejmowało cztery dania. Nad każdym z nich pracowała kilkuosobowa grupa. Ja oczywiście dołączyłem do deserowej… 
Naszym zadaniem było przygotowanie brownies z kaszy gryczanej z musem czekoladowym. Powiem krótko. Nie spodziewałem się tak złożonej kompozycji smaków w jednym deserze i to własnie deser okazał się najlepszym daniem całej uczty. Chyba nie było osoby, której nie smakowało brownies. Poniżej przedstawię kolejne dania z menu:
Wędzona pierś z gęsi, sorbet z buraka z gorzką czekoladą i orzechami

Krem z kalafiora, ser gorgonzola, chips z gorzkiej czekolady

Pierś z kaczki, sos z gorzkiej czekolady, chilli, marakui i imbiru, smażone warzywa
I najlepsze na koniec… brownies z kaszy gryczanej z musem czekoladowym  
Oprócz poznania nowych, zaskakujących połączeń czekolady, miałem również okazję spotkać na żywo koleżanki-blogerki, które raz jeszcze pozdrawiam z nadzieją na kolejne kulinarne spotkanie! 🙂 

34 odpowiedzi na “zaskakujące połączenia smakowe – relacja”

  1. Super warsztaty, aż zazdroszczę 😉
    Dania pięknie się fascynuja, ale najbardziej urzekły mnie właśnie brownies z kaszy gryczanej 🙂

    • To prawda, wyjście poza ramy używania czekolady tylko w deserach rozwija i pokazuje nowe smaki, jakich dotąd się nie znało 😀

  2. Pozostaje mi tylko żałować, że mnie nikt takich zaproszeń nie wysyła. Widać niegodnam. Fajna relacja i może kiedyś i nam uda się spotkać w realu 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *