mazurek z kajmakiem i duszonymi jabłkami

Oto kolejny dowód na to, że najlepsze ciasta powstają
spontanicznie i pod wpływem chwili. Tak właśnie było z tym mazurkiem. W głowie
aż roiło się od pomysłów. Nie wiedziałem, na który się zdecydować. Jeden miał
być z orzechami w słonym karmelu, drugi z karmelizowanymi pomarańczami, a
trzeci z jabłkami. „Może zrobię je wszystkie?” – pomyślałem. Ale
przecież nie zdążę opublikować ich do świąt. Zresztą to monotematyczne. Nie
zastanawiając się dłużej zacząłem przygotowania i uznałem, że wyjdzie w praniu.
Tak właśnie powstał mazurek idealny – połączenie wszystkich trzech: słony
kajmak, duszone jabłka i skórka cytrynowa oraz pomarańczowa. Cudo!

ciasto:
250 g mąki
165 g masła
80 g cukru pudru
1 żółtko

Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść. Ciasto owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na cienki prostokąt między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Z resztek ciasta wykonać cienkie wałki, zapleść z nich warkocze i ułożyć na prostokącie. Całość przełożyć (z papierem) na blachę piekarnika. Piec w 180ºC przez ok. 15-20 minut, na lekko złoty kolor. Aby ciasto było bardziej przyrumienione, po upieczeniu piekarnik nastawić na opcję grill i piec jeszcze przez 1-2 minuty pilnując aby się nie spalił. Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić na blasze do całkowitego wystudzenia. Przenieść i dekorować polewą. 

wypełnienie:
2 duże kwaśne jabłka
20 g cukru
1 szczypta soli
1 szczypta cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta pomarańczy
skórka otarta z 1/2 cytryny
kilka łyżek masy kajmakowej
Masę kajmakową umieścić w rondlu, dodać szczyptę soli, dokładnie wymieszać i podgrzać lekko do uzyskania w miarę płynnej konsystencji. Lekko przestudzić i wyłożyć na wystudzony spód ciasta. Wyrównać. Jabłka obrać ze skóry, podzielić na równe cząstki, umieścić w misce i wymieszać z cukrem oraz cynamonem. Owoce umieścić na patelni i podgrzewać do rozpuszczenia cukru, a następnie smażyć przez 5-10 minut aż jabłka zmiękną i staną się lekko złote na zewnątrz, ale pozostaną jędrne. Kawałki owoców ułożyć na masie kajmakowej. Na gotowe ciasto zetrzeć skórkę z cytryny oraz pomarańczy. Przed podaniem całość skropić sokiem z cytryny. 
Smacznego! 🙂

70 odpowiedzi na “mazurek z kajmakiem i duszonymi jabłkami”

    • Dzięki! 🙂
      Tak był znakomity i wbrew temu co mi się wydawało, nie był przesłodzony. Szczypta soli, skórka z cytrusów i sok z cytryny na koniec idealnie zrównoważyły wszystkie smaki 🙂

    • Pomysłem na wykorzystanie tych owoców w mazurku był przepis z "Kuchni Polskiej", jednak tam trzeba było zrobić z jabłek specjalną masę. Ja jabłka pokroiłem i lekko poddusiłem 😀

    • Aż nie mogę uwierzyć, że ludzie potrafią być takimi tradycjonalistami nawet w tak błahej kwestii 😀
      Zawsze możesz zrobić dwa – jeden tylko z kajmakiem, drugi jakiś nowszy i przekonać się, który bardziej posmakuje 😀

  1. Brzmi fantastycznie i co najlepsze – daleko mu do ulepka, którym niestety jest większość tradycyjnych mazurków. I, o matko, jak ten warkocz bosko wygląda!

  2. fajne połączanie kwaśnych jabłek w mazurku 🙂 generalnie nie przepadam za tym rodzajem słodkości, ale na Twoją wersję chętnie bym się skusiła :)))

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *