pieguski

Wczoraj w czeluściach moich postów odnalazłem stary, niepublikowany przepis na przepyszne ciastka, dobrze znane ze sklepu. Kiedyś postanowiłem zmierzyć się z nimi w domu i przyznać muszę, że są chyba lepsze niż te kupne. A przede wszystkim szybkie i proste. Niech różowa moc będzie z Wami! 🙂

składniki:
150 g mąki
100 g masła
85 g cukru
75 g gorzkiej czekolady (posiekanej)
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać jajko i połączyć. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz posiekaną czekoladę i mieszać łyżką. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Piec w 170ºC przez 15-20 minut. Wystudzić.
Smacznego! 🙂

61 odpowiedzi na “pieguski”

  1. Uwielbiam pieguski! Jesli mowisz, ze lepsze niz ze sklepu to wierze na slowo 🙂 A ten rozowy kolor daje po oczach, oj daje… :)))

    • Ja mam podobnie również z innymi słodyczami kupowanymi w sklepie. Smakowały mi dopóki nie zacząłem robić ich sam 😀

    • Hehe, nie każdy lubi róż, ale to stare zdjęcia, więc powinno być wybaczone. Cieszę się, że i ciastka i zdjęcia się podobają 😀

  2. Witam,
    czy po uformowaniu kulek wielkości orzecha włoskiego je rozpłaszczyć?
    Pozdrawiam
    V.

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *