sernik z bitą śmietaną i toffi

Klasyczny sernik na ciasteczkowym spodzie, z bitą
śmietaną, masą kajmakową i orzeszkami to mój pomysł na rozpoczęcie nowego
tygodnia. Mam nadzieję, że ta pozytywna słoneczna atmosfera nie będzie już nas
opuszczać. Chociaż ostatnio sprawdza się stare porzekadła, że w marcu jak w
garncu. Ale nie ma co! Niedługo pierwszy dzień wiosny! 🙂

spód:
200 g herbatników
kilka łyżek roztopionego masła
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Formę od zewnątrz owinąć szczelnie folią spożywczą. Herbatniki zmiksować blenderem, dodać masło i dokładnie wymieszać. Otrzymaną masę przełożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki na 15 minut. 
masa serowa:
400 g tłustego twarogu
250 g mascarpone
160 g cukru
2 jajka
Twaróg zmielić dwa razy, dodać mascarpone oraz cukier i ucierać mikserem. Cały czas mieszając wbijać po jednym jajku do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Gotową masę przełożyć na schłodzony spód w tortownicy i wyrównać. Formę z ciastem włożyć do większego naczynia żaroodpornego i wypełnić je do 1/2 wysokości tortownicy gotującą się wodą. Całość wstawić do piekarnika i piec w 160ºC przez 90 minut. Po upieczeniu wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Ostudzony sernik razem z formą wstawić do lodówki na ok. 6 godzin lub na całą noc. Następnie wyjąć z formy i dokończyć.
wierzch:
400 ml kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
kilka łyżek masy kajmakowej
1-2 szczypty soli
orzeszki ziemne
Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i wyłożyć na wierzch sernika. Masę kajmakową podgrzać w rondlu do uzyskania płynnej konsystencji, dodać sól i wymieszać do rozpuszczenia. Mieszankę lekko przestudzić i polać nią sernik. Ciasto udekorować orzeszkami ziemnymi. 
Smacznego! 🙂

84 odpowiedzi na “sernik z bitą śmietaną i toffi”

  1. No to namieszałeś. Zaglądałam do lodówki, chciałam dokończyć sernik i niestety po serniku ani śladu. A miałam naprawdę dobre chęci myślałam: wykończę i nawet wyliżę formę :)))))))))

  2. Wygląda obłędnie! I nawet wiem jak smakuje, bo wczoraj zrobiłam bardzo podobny, na ciasteczkowo-orzechowym spodzie, z kajmakiem i płatkami migdałowymi na wierzchu. Niedługo pojawi się na blogu 🙂

  3. Wszystkie smaki tego sernika uwielbiam, pieknie wykończony, podziwiam i już się zastanawiam, który wybiorę na święta, tymczasem zapisuję i pozdrawiam.

  4. Wszyscy tu tak słodzą w komentarzach i… chyba nikt jeszcze tego nie zrobił, bo żadnych konkretnych uwag, pytań i informacji o wykonanym wg przepisu wypieku… Hehehe

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *