mus z mango z bratkami

Wiosna nieśmiało
zbliża się do nas coraz bardziej. Zakwitły pierwsze kwiaty, a to znak, ze
trzeba z nich skorzystać. Dziś kolejny deserowy eksperyment – delikatny mus z
mango z odrobiną waniliowego posmaku doprawione szczyptą płatków 😀

składniki:
1 mango
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny/agar-agar
2 łyżki zimnej wody
50 ml kremówki 30 %
20 ml ciepłej wody
kilka kropli ekstraktu z wanilii
kilka płatków bratków z domowej hodowli
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Mango obrać ze skórki, pokroić w kostkę, umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na gładką masę. Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, połączyć. Napęczniałą żelatynę dodać do ciepłej wody i rozpuścić, dodać mus z mango, ekstrakt z wanilii i wymieszać. Na koniec połączyć z kremówką. Całość przelać do foremek posmarowanych oliwą i wstawić do lodówki aż stężeje. Przed podaniem udekorować płatkami bratków z domowej hodowli. 
Smacznego! 🙂

51 odpowiedzi na “mus z mango z bratkami”

  1. Uwielbiam musy z mango. Bardzo często je jadłam, ale w nieco innej formie. Twój bardzo pięknie wyszedł a dodatek bratków to bardzo udany pomysł 🙂

  2. witam i od razu przepraszam za może śmieszne pytanie, ale…. zawsze mam problem , gdy czytam : dodać np. dwie łyżeczki , 2 łyżki żelatyny. Czy chodzi o łyżki/łyżeczki płaskie , z czubem czy jakoś wypośrodkowane miedzy tym a tym. Sadze że jest to ogromna różnica, dlatego wole zapytać mistrza.pozdrawiam

    • Jeżeli podane jest np. "dwie łyżeczki żelatyny", to chodzi o łyżeczki do herbaty. Nie musi być idealnie płaska, ale też nie powinna być z dużą górką (chyba, że przepis przewiduje inaczej, wtedy jest napisane – dwie łyżeczki z górką).
      Dwie łyżki np. cukru – chodzi o łyżkę, którą jemy zupę 🙂

  3. dzięki bardzo za odpowiedz! Tego będę się trzymać:) dla początkującego w kuchni wszystko jest czarną magią, ale mówią mądrzy ludzie , że da się to wszystko ogarnąć! pozdrówka!

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *