pavlova z wiśniami

Jest i ona. Tym
razem nie królowa, ale księżniczka, bo nie taka duża jak zwykle. Prosta,
niewymagająca zbyt wiele wysiłku i przepyszna jak zawsze. Właśnie tego mi
brakowało 😀 Nie mogę się jeszcze doczekać świeżych, polskich owoców. 

składniki:
3 białka jaj
180 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego

Białka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce). Miksować jeszcze przez kilka minut aż masa będzie gładka i lśniąca, wtedy dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Dokładnie połączyć. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować okrąg o dowolnej średnicy. Masę z białek wyłożyć na narysowany kształt i przy pomocy szerokiej szpatułki utworzyć coś na kształt cebuli. Całość wstawić do piekarnika i suszyć w 80ºC przez ok. 2-2,5 godziny. Bezę studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika (włożyć drewnianą łyżkę).

krem:
200 ml kremówki 36%
100 g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
wiśnie ze słoika
Kremówkę ubić na sztywno. Dodać mascarpone i cukier puder. Dokładnie wymieszać. Krem wyłożyć na wystudzoną bezę i udekorować wiśniami. 

Smacznego! 🙂

51 odpowiedzi na “pavlova z wiśniami”

  1. Nie dodaję do bezy mąki, nie ma wg mnie takiej potrzeby. Tęsknotę do świeżych polskich owoców podzielam razem z Tobą, ale Twoją księżniczkę nawet z wiśniami z konfitury chętnie bym spróbowała.Jak zwykle pięknie i kusząco sfotografowana.

    • Ja czasem dodaję mąki, czasem nie. Zwykle zależy to od tego czy pamiętam, żeby dorzucić jej trochę 😀
      Dzięki wielkie, miło mi 🙂

  2. Uwielbiam Pavlovą! Pałam do niej miłością od jakiegoś roku 🙂 uwielbiam piec, ale patrząc na Twoje cuda czuję się taaaka malutka!

    A Pavlovą robiłam ostatnio, i to z kolei wielką, z 8 białek 🙂 rozeszła się w moment 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *