wiosenna tarta z owocami
Ostatnio prawie każdy mój wpis odnosi się do pogody. Ale co zrobić, kiedy ona nastraja mnie tak negatywnie lub pozytywnie w zależności od dnia? Słońce zawsze daje mi tyle energii, że nawet zmęczony i półżywy mam ochotę robić masę kreatywnych rzeczy. A to się przenosi m.in. także na kuchnię czego przykładem może być dzisiejsza tarta pełna kolorów, owoców i lekkich smaków. Polecam! 🙂
ciasto:
1 jajko
150 g mąki
25 g masła
2 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
Mąkę, cukier puder, masło, jajko oraz śmietanę umieścić w misce lub na stolnicy i zagnieść. Ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przenieść do formy (średnica 20 cm) dociskając tak, aby usunąć powietrze. Nadmiar ciasta na brzegach usunąć przy pomocy wałka. Widelcem wykonać otwory. Całość wstawić do zamrażarki na 15-20 minut. Po tym czasie ciasto w formie przykryć arkuszem papieru do pieczenia i ułożyć na nim fasolę, groch lub kulki do obciążania. Piec w 200ºC przez 15 minut. Zdjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 10-15 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
krem:
750 ml mleka
100 g cukru
50 g masła
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
ulubione owoce
1/2 ilości mleka zagotować w rondlu z cukrem. Pozostałe mleko połączyć z mąkami, dokładnie rozetrzeć i wlewać niewielkim strumieniem do gotującego się mleka. Zmniejszyć ogień i mieszać energicznie aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika i odstawić do wystudzenia. Do zimnej masy dodać masło i utrzeć mikserem. Gotowy krem wyłożyć na upieczony spód i udekorować ulubionymi owocami.
Smacznego! 🙂


Wygląda rewelacyjnie. 🙂
Jak u Ciebie wiosennie i kolorowo ostatnio! *.*
Tarta cudowna, podobną robię często latem z sezonowych owoców. 🙂
PS. Czy na zdjęciu jest ten niby nieudany kruchy spód? 😀
Dzięki! 🙂
Ano staram się rozjaśnić trochę atmosferę i kolory na zdjęciach, które przygasiły klimaty jesienno-zimowe 😀
Tak, to właśnie ten spalony spód do tarty. Spiłowałem spaleniznę i było pysio :3
cudna , cudna, cudna :)))) takie cista to mogłabym jeść w ilości nieograniczonej 😀
To tak samo jak ja 😀
oj teraz się zaczną owocowe ciasta:)
Nareszcie!
Jestem już trochę zmęczony tymi drożdżowymi i innymi bez owoców 😀
to tak samo jak ja:) najlepsze jest drożdżowe z śliwkami i z kruszoną:D
ileż ona ma w sobie dobroci! szkoda, że większości z nich nie mogę, ale co tam – cieszy oko, zapewne też nozdrza, a podniebienie – to już bardziej niż oczywiste 😀
Wszystko się zgadza 😀
Oł boy, Sosno, ale pyszności 🙂
Znakomite, prawda? 😛
Ależ wiosennie się u Ciebie zrobiło 🙂 Mogę się poczęstować? 🙂
Mam nadzieję, że zostanie tak już chociaż na kilka miesięcy 😀
wreszcie nastał czas owocowych ciast z niemrożonych owoców 🙂 raj!
Zgadza się! Ale nie ma jeszcze wszystkich. A przynajmniej polskiej produkcji ;p
Francja-elegancja, aż szkoda kroić takie cudo;)
I nawet nie wiesz jak trudne jest to krojenie ;p
Dużo dobrych rzeczy tu dzisiaj widzę:>
Jak zawsze chyba ;p
Wygląda przepięknie, ślicznie to poukładałeś, jestem zachwycona!
Cieszę się, dzięki! 🙂
Wow ale pyszności!
Dzięki 🙂
ile kolorów.. 😀 tarta wygląda bajecznie 🙂
Kolorów tyle ile na łuku tęczy, albo i więcej 😀
Wspaniała no i te kolorki 🙂 biorę 🙂
A proszę bardzo 😀
Sosna, szalejesz 🙂 i dręczysz nas takimi smakowitościami 🙂
Hehe, wracam do formy :p
Zdecydowanie wolę takie owocowe wypasy niż czekoladowe pyszności! Ale się cieszę, że lato idzie! 😀
Podobnie jak ja. Dla mnie ciasto bez owoców to ciasto zwyczajne 😛
mniam! Prawie jak dietetyczna:DD::D PYCHA!
Bo ona jest dietetyczna ;p
Cudna, owocowa rozkosz 😉
Zgadza się! 🙂
Piękna tarta! Jaka kolorowa i wiosenna 🙂
A to dlatego, że nareszcie pogoda zaczęła inspirować do kolorowych wypieków 😀
Oj polemizowałabym czy wiosenna, bo nie widzę owoców wiosennych- ale na pewno znakomita w smaku;) W sumie dopiero czereśnie i wczesne truskawki można zaliczyć do wiosennych owoców…. hmmmm zastanawiam się 🙂
A wiesz, że miałem ten sam dylemat? Ale uznałem, że nazywając ją wiosenną, nie mam na myśli użytych owoców, a raczej efekt końcowy i te kolory 😀 Jest bardziej pozytywnie 😀
Nie użyłem typowo wiosennych owoców, bo jeszcze ich nie ma. Dla mnie obecne truskawki, maliny i inne zagraniczne cudactwa nie są prawdziwymi owocami i czekam na nasze polskie 😀
Uwielbiam takie tarty! dla mnie są lepsze od tortów 🙂
A wiesz, że ja chyba też tak mam 😀
Bardzo kolorowa i bardzo smakowicie wygląda 🙂
Cieszę się 🙂
Klasyczna, pyszna :]
Wygląda bajecznie!
Dzięki 😀
Wszystko to co lubię i to przepięknie podane 🙂
Jak zawsze ;p
Owocowy raj! 🙂
Pełną gębą 😀
Też tak mam – w sensie, że uzależniona od pogody jestem 🙂 Wystarczy odrobina słońca, i mogę góry przenosić; deszcz – a będę cały dzień chodziła półżywa, w dodatku nic mi się wtedy nie udaje…
Tarta wygląda cudownie 🙂
Dlatego dobrym byłoby żyć w jakimś śródziemnomorskim klimacie 😀
Wygląda imponująco!
Cieszę się 🙂
Wygląda apetyczniejsze 🙂
Miło mi 🙂