rolada bezowa z rabarbarem

A gdyby tak kwaśny rabarbar zawinąć w słodką bezę pokrytą delikatnym kremem? Czemu nie? Jedno z moich ulubionych ciast, czyli roladę bezową z malinami, tym razem nafaszerowałem musem z rabarbaru. Taki właśnie rarytas gościł ostatnio na moim niedzielnym stole 😀 

mus z rabarbaru:
300 g rabarbaru
4 łyżki cukru
Umyty i posiekany w kostkę rabarbar zasypać cukrem, dobrze przemieszać i odstawić na kilka minut. Kawałki rabarbaru ułożyć na gorącej patelni i cały czas mieszając dusić aż stanie się miękki, ale nie straci całkowicie swojego koloru. Mieszankę odstawić do wystudzenia, a następnie dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę. 
krem:
250 ml kremówki 36%
250 g mascarpone
20 g cukru pudru
Kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone i dokładnie połączyć. Na koniec dodać cukier puder, wymieszać. Gotowy krem wstawić do lodówki. 



beza:
6 białek


250 g cukru
1 łyżka octu winnego

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie lśniąca i sztywna, dodać ocet winny. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ubite białka przełożyć na blachę i rozsmarować na całej powierzchni wyrównując łopatką. Całość piec w 160ºC przez 10 -15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec kolejne 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimną bezę przełożyć na drugi arkusz papieru górą do dołu, usunąć poprzedni papier. Wierzch placka pokryć równomiernie kremem, na nim rozsmarować mus z rabarbaru i zwinąć zaczynając od krótszego boku. Lekko docisnąć, zawinąć w papier i schłodzić w lodówce co najmniej przez godzinę. Ja nie lubię długo czekać i chłodzę w zamrażarce. 

Smacznego! 🙂

Rabarbarowa rewolucja

67 odpowiedzi na “rolada bezowa z rabarbarem”

    • Ale się cieszę, to naprawdę mega miłe, że moje przepisy inspirują innych! To bardzo budujące 🙂
      Dzięki wielkie 🙂

    • Poważnie? To szkoda, bo wiele straciłaś 😀
      Za każdym razem jak robiłem wersję z malinami, ludzie rozpływali się na jej smak 😀

    • dziękuję. wszyscy chcą piec a nikt nie zauważył braku 🙂
      u mnie będzie do weekendowego obiadku 🙂 mam pytanie czy mogę zrobić mus z rabarbaru np. dwa dni wcześniej i zostawić go w lodówce bo boję się że mi zwiędnie czy może leżeć kilka dni w lodówce i nie będzie to miało wpływu na jego smak ?

    • Myślę, że jeśli zabezpieczysz go folia spożywczą przed wchłanianiem zapachów z lodówki, to nie powinny być problemu 🙂

    • Haha, cieszy mnie takie podejście, ale zapewniam, że gdyby spróbowała mojej bezy, a potem rolady bezowej, oszalałabyś ;p

  1. Beza jest kapryśna, ale doskonale sobie z ni ą poradziłeś podczas tego rolowania. Fantastyczna rolada. Pysznie wygląda. Oj, zjadłabym taką kromeczkę…. 🙂

  2. Smaka robisz na taką roladę! 😉
    PS. Sosna śniłeś mi się ostatnio (nie wiem jak to zrobiłeś ale zaplątałeś się gdzieś w moją podświadomość) i robiłeś przyjęcie śniadaniowe dla ok.20 osób, które składało się wyłącznie z samych jajek. Natomiast to jak je podawałeś i przyprawiałeś biło na głowę. Tak głodna się obudziłam, nie wspominając jaką ochotę miałam na sadzone ;P

  3. Sosno, czy naprawdę potrzebne aż tyle śmietany? Chciałam zrobić, ale jako że moja rodzina nigdy nie zjada tylko jednego kawałka, to martwię się o ich wątroby. Może część da się zastąpić jogurtem?

  4. Ja nie wierze, ze to ma prawo sie udac, pieke daquasa, Ale rolady nie robilam nigdy W zyciu i boje sie do tego zabrac. Dla mnie to niewykonalne zadanie:( Choc kusi ten zestaw produktow

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *