rolada bezowa z rabarbarem
A gdyby tak kwaśny rabarbar zawinąć w słodką bezę pokrytą delikatnym kremem? Czemu nie? Jedno z moich ulubionych ciast, czyli roladę bezową z malinami, tym razem nafaszerowałem musem z rabarbaru. Taki właśnie rarytas gościł ostatnio na moim niedzielnym stole 😀
mus z rabarbaru:
300 g rabarbaru
4 łyżki cukru
Umyty i posiekany w kostkę rabarbar zasypać cukrem, dobrze przemieszać i odstawić na kilka minut. Kawałki rabarbaru ułożyć na gorącej patelni i cały czas mieszając dusić aż stanie się miękki, ale nie straci całkowicie swojego koloru. Mieszankę odstawić do wystudzenia, a następnie dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę.
krem:
250 ml kremówki 36%
250 g mascarpone
20 g cukru pudru
Kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone i dokładnie połączyć. Na koniec dodać cukier puder, wymieszać. Gotowy krem wstawić do lodówki.
beza:
6 białek
250 g cukru
1 łyżka octu winnego
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie lśniąca i sztywna, dodać ocet winny. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ubite białka przełożyć na blachę i rozsmarować na całej powierzchni wyrównując łopatką. Całość piec w 160ºC przez 10 -15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec kolejne 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimną bezę przełożyć na drugi arkusz papieru górą do dołu, usunąć poprzedni papier. Wierzch placka pokryć równomiernie kremem, na nim rozsmarować mus z rabarbaru i zwinąć zaczynając od krótszego boku. Lekko docisnąć, zawinąć w papier i schłodzić w lodówce co najmniej przez godzinę. Ja nie lubię długo czekać i chłodzę w zamrażarce.
Smacznego! 🙂


Idealne połączenie rabarbaru z bezą 😀 Jeszcze takiego duetu nie jadłyśmy 🙂
No to trzeba to nadrobić 😀
Piękna jest!
Dzięki 🙂
nigdy nie robiłam bezowej rolady ale Twoja wygląda obłędnie, podziwiam Twoje umiejętności, może mnie to zmotywuje i też taką zrobię:)
Koniecznie, bo grzechu warta 😀
Rolada bezowa musi smakować i to jak!
Sezon na rabarbar więc warto skusić się na wykonanie takiego wypieku;))
Ja uwielbiam roladę bezową, jest cudowna! 😀
oj nie lubię rabarbaru w takiej formie.
Myślę, że przekonałabyś się 😀
Pyszne połączenie! !
Dzięki 🙂
Wow, cudna ta rolada! 🙂
U mnie kolejne cudo z Twojego bloga, jak już zapowiadałam: http://tajnikismaku.blogspot.com/2015/05/semifreddo.html 🙂
Zazwyczaj sama kombinuję i nie korzystam z przepisów z innych stron, ale Twój blog jest od tego wyjątkiem, bo przepisy są naprawdę zachęcające i sprawdzone! 🙂
Właśnie na tym chyba polega udany blog! 😀
Ale się cieszę, to naprawdę mega miłe, że moje przepisy inspirują innych! To bardzo budujące 🙂
Dzięki wielkie 🙂
Wygląda ekstra, choć pierwszy raz słyszę o bezowej roladzie 😉
Poważnie? To szkoda, bo wiele straciłaś 😀
Za każdym razem jak robiłem wersję z malinami, ludzie rozpływali się na jej smak 😀
tylko jakoś przepisu na krem nie widać 🙁
A! Już dopisuję 🙂
dziękuję. wszyscy chcą piec a nikt nie zauważył braku 🙂
u mnie będzie do weekendowego obiadku 🙂 mam pytanie czy mogę zrobić mus z rabarbaru np. dwa dni wcześniej i zostawić go w lodówce bo boję się że mi zwiędnie czy może leżeć kilka dni w lodówce i nie będzie to miało wpływu na jego smak ?
Myślę, że jeśli zabezpieczysz go folia spożywczą przed wchłanianiem zapachów z lodówki, to nie powinny być problemu 🙂
Czy naprawdę ma być aż tyle śmietany?
Mniam patrząc na tę roladę aż ślinka cieknie 🙂
Musi być pyszna, super połączenie smaków.
Taka właśnie jest 😀
Rolad nie lubię, a bez tym bardziej, ale za tą dałabym się normalnie pokroić i ugotować! Jest BOSKA <3
Haha, cieszy mnie takie podejście, ale zapewniam, że gdyby spróbowała mojej bezy, a potem rolady bezowej, oszalałabyś ;p
Tak, tak, tak<33
Hue hue hue :3
Jak przeglądam blogi, to widzę, ze rabarbar na czasie , przepysznie wygląda 🙂
Oj tak, sam się dowiedziałem z blogów, że jest już sezon rabarbarowy 😀
Jak zwykle piękne zdjęcia z przepysznymi słodkościami !:)
Miło mi, dzięki 🙂
Chmurkowe takie 🙂
Lekkie i zdrowe 😀
Rozpływam się na widok tej rolady…. beza, krem i rabarbar pysznie 🙂
O to właśnie chodziło 😀
ja zawsze robiłam taką z truskawkami, ale Twoja wersja bardzo mnie intryguje;))))
Ja natomiast robiłem najczęściej z malinami, musisz spróbować 😀
Pycha <3
I to jak 😀
Ooooo… rolady z rabarbarem jeszcze nie próbowałem. 🙂 <3
Musisz nadrobić 😀
Cudowna. Bardzo kreatywny pomysł na rabarbar. Bardzo chętnie skorzystam z przepisu 🙂
Cieszę się i życzę smacznego! 😀
Cudowne! Uwielbiam!
Miło mi 🙂
Kwaśne i słodkie, pełne przeciwieństw… takie ciasta uwielbiam!
To są najczęściej najlepsze połączenie 😀
Super! Super połączenie smaków.. kocham rabarbar <3
No to mamy trochę wspólnego 😀
Rabarbaru nie kocham zbytnio, ale w tej słodkiej roladzie na pewno smakuje genialnie…
O rany! Jak to wygląda… rewelacja 🙂
Dzięki 😀
Cudownie wygląda! Rewelacyjna rolada 🙂
Uwielbiam bezy ! 😉
Perfekcyjna rolada ! 😉
Doskonała 🙂
Beza jest kapryśna, ale doskonale sobie z ni ą poradziłeś podczas tego rolowania. Fantastyczna rolada. Pysznie wygląda. Oj, zjadłabym taką kromeczkę…. 🙂
Dobry duet – beza z kwaśnym nadzieniem zawsze pyyyszna 😀 I jak idealnie zrolowałeś, cudo!
Coś niesamowitego. Ależ ta rolada wygląda… Pycha.
Pozdrawiam
Chyba nie odważę sie zrobić rolady bezowej, wspaniała propozycja !
Podeimę wyzwanie i zrobiętaka roladę ale jeszcze nie wiem z jakim owocem:)
Smaka robisz na taką roladę! 😉
PS. Sosna śniłeś mi się ostatnio (nie wiem jak to zrobiłeś ale zaplątałeś się gdzieś w moją podświadomość) i robiłeś przyjęcie śniadaniowe dla ok.20 osób, które składało się wyłącznie z samych jajek. Natomiast to jak je podawałeś i przyprawiałeś biło na głowę. Tak głodna się obudziłam, nie wspominając jaką ochotę miałam na sadzone ;P
Obłędnie pyszna musiała być 🙂
Witam,,
czy w przepisie nie wkradł się błąd? 2500 ml kremówki???
Pozdrawiam
Ania
Sosno, czy naprawdę potrzebne aż tyle śmietany? Chciałam zrobić, ale jako że moja rodzina nigdy nie zjada tylko jednego kawałka, to martwię się o ich wątroby. Może część da się zastąpić jogurtem?
O nie! Oczywiście 250 g, a nie 2,5 l. Mój błąd 🙂
cudownie <3 Bo prawie kupiłam 2,5 l śmietany 😛
Ja nie wierze, ze to ma prawo sie udac, pieke daquasa, Ale rolady nie robilam nigdy W zyciu i boje sie do tego zabrac. Dla mnie to niewykonalne zadanie:( Choc kusi ten zestaw produktow