rabarbar pod kruszonką „co jest w domu”

Nie ma to jak
wrócić po ciężkim dniu i wyżyć się artystycznie i smakowo w kuchni! Zwłaszcza,
kiedy w twórczym szale powstają takie smakołyki jak ten. Szybkie, proste i
spontaniczne. W zasadzie nie powinienem podawać ilości składników, bo jak
zwykle mierzyłem na oko. Ale Wy nie róbcie tego w domu, bo z cukrem też można
przesadzić 😀

nadzienie na 4 porcje:
300 g rabarbaru
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Łodygi rabarbaru umyć, zasypać cukrem, dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie rabarbar przemieszać łyżką i nałożyć do kokilek.
kruszonka:
100 g mąki 
80 g masła
2 łyżki cukru
1 szczypta imbiru
3 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki płatków migdałowych
2 garście granulowanych otrębów śliwkowych
Mąkę przesiać do miski, dodać masło i przy pomocy widelca rozcierać składniki o ścianki naczynia, tak aby powstały „granulki”. Ciasto na kruszonkę nie powinno kleić się za bardzo, ale nie może być też za suche. Do gotowej kruszonki dodać połamane płatki migdałów, cukier, cukier waniliowy, imbir, pestki słonecznika, płatki owsiane oraz rozkruszone w dłoniach otręby. Całość dokładnie wymieszać. Kruszonką przykryć rabarbar w kokilkach. Foremki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec w ok. 40 minut. Lekko przestudzić i podawać z lodami lub bitą śmietaną. 
Smacznego! 🙂

Rabarbarowa rewolucja

54 odpowiedzi na “rabarbar pod kruszonką „co jest w domu””

  1. Bardzo lubię eksperymenty z różnymi rodzajami kruszonek i dodatkami do nich. Ostatnio polecam płatki jaglane. A z rabarbarem to już w ogóle pyszotka 🙂

  2. Boski deser. Uwielbiam wszystkie owoce zapiekane pod kruszonka! Jeszcze cieple, koniecznie z dodatkiem lodow (lubie to polaczenie ciplego z zimnym:)

  3. Uwielbiam ten intensywny kolor, który wytwarza rabarbar! Słodycz kruszonki połączona z kwasem owoców to dla mnie idealne rozwiązanie :>

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *