sorbet czekoladowy

Pogoda znowu nie
dopisuje. Szaro, buro i deszczowo. Wiadomo, że na taką aurę najlepsza jest
czekolada, gorąca. Ale z racji pory roku, trochę nie wypada pić tego ciemnego
eliksiru szczęścia, więc postanowiłem przygotować go w wersji mocno
schłodzonej. Tak właśnie powstał czekoladowy/kakaowy sorbet na patyku 🙂

składniki:
300 ml wody
45 g kakao
100 g cukru
75 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka esencji waniliowej
Wodę z cukrem umieścić w rondlu i zagotować. Kakao wsypać do kubka, zalać kilkoma łyżkami zagotowanej wody i dobrze wymieszać. Rozpuszczone kakao przelać do rondla z wodą i gotować przez ok. 5 minut cały czas mieszając. Garnek zdjąć z ognia, dodać esencję waniliową oraz czekoladę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia składników. Rondel z miksturą przykryć ściereczką (aby nie powstał kożuch) i odstawić do całkowitego wystudzenia. Gotowa masę przelać do foremek do lodów i wstawić do zamrażarki na całą noc. 

Smacznego! 🙂

Akcja lodowa 2015

45 odpowiedzi na “sorbet czekoladowy”

  1. Jak to nie wypada? 😛 Ja piję cały rok, tylko latem dla niepoznaki wrzucam gałkę lodów, która cudownie się w czekoladzie rozpuszcza 😀
    Sorbet oczywiście rewelacja, ostatnio kupiłem foremki do lodów, więc może ochrzczę je właśnie w ten sposób ^^

    • Haha, największą wartością jest brak wszelkich zahamowań wzbraniających od sprawienia sobie jakichkolwiek przyjemności 😀

    • Wbrew pozorom nie są takie słodkie. wręcz przeciwnie. Mają głęboki smak gorzkiej czekolady, lekko muśniętej słodyczą :>

    • Dokładnie tak, czasem bywa duszno, ale niestety bez słońca, a potem jest burza. W taką pogodę można pocieszyć się własnie schłodzoną czekoladą 😀

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *