ciasto jagodowe bez pieczenia


Hej! Dziś mam dla Was ciasto, które powstało pod wpływem wizyty w Lawendowym Domu. Zainspirowany zdjęciami postanowiłem zrobić bardzo podobne ciacho z wykorzystaniem jagód. Ale dlaczego ciasto, a nie sernik? Może dlatego żeby nikt mi nie zarzucił, tak jak kiedyś, że podaję przepis na sernik, w którym nie ma sera. W lodówce brakowało mi klasycznego twarogu, ale znalazłem dwa opakowania mascarpone, których termin przydatności zbliżał się ku końcowi. Dlatego twaróg zastąpiłem mascarpone, który nadał całości delikatnej, kremowej konsystencji. 

spód:
200 g ulubionych ciasteczek
100 g masła
Ciasteczka zmiksować blenderem, dodać roztopione mało i dobrze połączyć. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a jej boki posmarować cienką warstwą oliwy z oliwek. Na dno formy wyłożyć masę z ciasteczek, docisnąć i wyrównać. Całość wstawić do zamrażarki na ok. 10-15 minut do stężenia. W tym czasie przygotować masę jagodową.

masa jagodowa:
500 g mascarpone
200 g jagód
300 g jogurtu naturalnego
5 łyżek cukru pudru
sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie)
5 łyżeczek żelatyny
2 łyżki zimnej wody
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Mascarpone utrzeć z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem. Jagody umieścić w rondelku i zmiksować blenderem na gładko. Podgrzewać na małym ogniu, dodać napęczniała żelatynę i mieszać do rozpuszczenia składników. Gotową mieszankę jagód wlewać małym strumieniem do masy z mascarpone cały czas mieszając. W tym momencie można dodać sok z cytryny, jeśli masa jest za mało kwaśna. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji masę przełożyć na schłodzony spód z ciasteczek, wyrównać i wstawić na ok. godzinę do zamrażarki, aż dobrze stężeje. 
wierzch:
50 ml soku z jagód (kupny lub odlać z jagód)
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Sok z jagód wlać do rondla, dodać żelatynę i odstawić na kilka minut do napęcznienia. Następnie podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Cały czas mieszając. Gotową galaretkę przestudzić a następnie wylać na wierzch schłodzonego ciasta i odstawić na kilka minut (powinna szybko stężeć). Gotowe ciasto ostrożnie wyjąć z tortownicy, udekorować owocami lub kwiatami i podawać. 
Smacznego! 🙂

95 odpowiedzi na “ciasto jagodowe bez pieczenia”

  1. Co za wspaniały widok! Bo właśnie najpierw to się w oczy rzuca. Pięknie wyszedł wierzch, jak tafla lodu. Po prostu genialnie 🙂 Czy ten kawałek, który odkroiłeś to może być dla mnie? Bo tak kusi… 🙂

    • Dzień dobry, Panie Sosna, to pierwszy wytwór z Pana kolekcji, który wykonałam na Wielkanoc. Ogólnie odebrane przez rodzinę jako: takie ciasta lubimy, drugie najlepsze w życiu 🙂 Chociaż było kilka glutków żelkowych i za mało miałam glazury jagodowej. Dziękuję bardzo.

  2. Jesteś twórcą przepisów, a więc ciasto, które nazwiesz "sernik", ma prawo mieć takie miano, bez względu na to, czy komuś się to podoba, czy nie 😉
    Ja już się chyba nie załapię na kawałek, ale chociaż sobie popatrzę 🙂

  3. To ciasto jagodowe wygląda genialnie! 😉
    Po prostu obłęd! 😉
    Jeśli smakuje jak wygląda, to nie mam więcej pytań. *.*

  4. Jak to? To mascarpone to nie ser? Robię takie serniki, na mascarpone, na serkach homo i to nie są serniki? 😀
    PS. Ten jest bardzo piękny!

  5. Ależ cudowne i piękne ciasto! Te kolory są niesamowite, a zdjęcie perfekcyjne. Mam ochotę sięgnąć po kawałek. Zresztą co tam kawałek, od razu całość 😛

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *