ciasto jagodowe bez pieczenia
Hej! Dziś mam dla Was ciasto, które powstało pod wpływem wizyty w Lawendowym Domu. Zainspirowany zdjęciami postanowiłem zrobić bardzo podobne ciacho z wykorzystaniem jagód. Ale dlaczego ciasto, a nie sernik? Może dlatego żeby nikt mi nie zarzucił, tak jak kiedyś, że podaję przepis na sernik, w którym nie ma sera. W lodówce brakowało mi klasycznego twarogu, ale znalazłem dwa opakowania mascarpone, których termin przydatności zbliżał się ku końcowi. Dlatego twaróg zastąpiłem mascarpone, który nadał całości delikatnej, kremowej konsystencji.
spód:
200 g ulubionych ciasteczek
100 g masła
Ciasteczka zmiksować blenderem, dodać roztopione mało i dobrze połączyć. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a jej boki posmarować cienką warstwą oliwy z oliwek. Na dno formy wyłożyć masę z ciasteczek, docisnąć i wyrównać. Całość wstawić do zamrażarki na ok. 10-15 minut do stężenia. W tym czasie przygotować masę jagodową.
masa jagodowa:
500 g mascarpone
200 g jagód
300 g jogurtu naturalnego
5 łyżek cukru pudru
sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie)
5 łyżeczek żelatyny
2 łyżki zimnej wody
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Mascarpone utrzeć z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem. Jagody umieścić w rondelku i zmiksować blenderem na gładko. Podgrzewać na małym ogniu, dodać napęczniała żelatynę i mieszać do rozpuszczenia składników. Gotową mieszankę jagód wlewać małym strumieniem do masy z mascarpone cały czas mieszając. W tym momencie można dodać sok z cytryny, jeśli masa jest za mało kwaśna. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji masę przełożyć na schłodzony spód z ciasteczek, wyrównać i wstawić na ok. godzinę do zamrażarki, aż dobrze stężeje.
wierzch:
50 ml soku z jagód (kupny lub odlać z jagód)
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Sok z jagód wlać do rondla, dodać żelatynę i odstawić na kilka minut do napęcznienia. Następnie podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Cały czas mieszając. Gotową galaretkę przestudzić a następnie wylać na wierzch schłodzonego ciasta i odstawić na kilka minut (powinna szybko stężeć). Gotowe ciasto ostrożnie wyjąć z tortownicy, udekorować owocami lub kwiatami i podawać.
Smacznego! 🙂


Co za wspaniały widok! Bo właśnie najpierw to się w oczy rzuca. Pięknie wyszedł wierzch, jak tafla lodu. Po prostu genialnie 🙂 Czy ten kawałek, który odkroiłeś to może być dla mnie? Bo tak kusi… 🙂
Pewnie, że dla Ciebie, skoro pierwsza się zgłaszasz to częstuj się 🙂
Ty to masz zdolnosci… 🙂 Wspaniale ciasto. Dla mnie od razu dwa kawalki! 🙂
Ok, jesteś druga, więc starczy jeszcze dla kilku osób 😀
Dzień dobry, Panie Sosna, to pierwszy wytwór z Pana kolekcji, który wykonałam na Wielkanoc. Ogólnie odebrane przez rodzinę jako: takie ciasta lubimy, drugie najlepsze w życiu 🙂 Chociaż było kilka glutków żelkowych i za mało miałam glazury jagodowej. Dziękuję bardzo.
W takim razie szalenie mi miło 🙂
Wow, ten kolor jest niesamowity! 😉
Tym bardziej, że w pełni naturalny 😀
Uwielbiam 🙂 Pięknie wygląda i doskonale smakuje!! Ta lśniąca galaretka mnie zauroczyła 😀
Oj tak, smak jest na równi z wyglądem 😀
Wygląda fenomenalnie i te kolory!! Piękne 🙂
Dzięki wielkie! 🙂
Już sam kolor ma obłędny 😀
Pozostaje tylko spróbować 😀
Sosno, ależ zaczarowałeś. Patrzę i patrzę, oczy mam jak spodki :))
Haha, pokaż! 😀
Istne dzieło sztuki:-)
Jak miło! 🙂
jak zawsze wygląda idealnie:) świetny pomysł na dekoracje:)
Ogromne dzięki! 🙂
Jesteś twórcą przepisów, a więc ciasto, które nazwiesz "sernik", ma prawo mieć takie miano, bez względu na to, czy komuś się to podoba, czy nie 😉
Ja już się chyba nie załapię na kawałek, ale chociaż sobie popatrzę 🙂
Jak ładnie poprosisz to może wyjmę kawałek "spod lady" 😀
Mam teraz oczy jak kot ze shreka 😉
Haha, chciałbym to zobaczyć 😀
Ale piękny! 🙂 Uwielbiam kolor jagodowych deserów, ale ich smak chyba jeszcze bardziej 😉
Mogę powiedzieć, że "mam tak samo, jak Ty" 😀
Jakie piękne! Aż szkoda jeść 🙂
E tam, warto jeść 😀
Łał! Cudo!!!
Dzięki 😀
Ojoj ale wspaniale wygląda. Z chęcią zrobię takie ciacho 🙂
Cieszę się 🙂
Piękne i zdrowe letnie ciacho, a raczej torcik, ślinka cieknie do kolan 😉
Może chusteczkę? 😀
Istne cudeńko, już samym wyglądem powala na kolana! 🙂
A smakiem na podłogę? 😀
To ciasto jagodowe wygląda genialnie! 😉
Po prostu obłęd! 😉
Jeśli smakuje jak wygląda, to nie mam więcej pytań. *.*
Czyli nie muszę odpowiadać na żadne pytanie ;p
Ekstra pyszne ciasto.
Zgadza się 😀
Piękne! i te bratki, ach 🙂
Cieszę się, że się podoba 🙂
Szkoda ,że u mnie jagód nie ma..
Jeszcze chwila i powinny być 😀
Bardzo piękne ciasto i oryginalna dekoracja. Jesteś prawdziwym estetą!
Oj tak, estetą jak najbardziej 😀
Szczena jak zwykle na ziemi! Jest piękne i ta jagodowa tafla na wierzchu – po prostu cudo! *.*
Ależ dziękuję :>
Takie piękniusi jest<3
I taki smaczniusi ;D
Jesoo, jakie to piękne jest!
Lubię serniki (czy "serniki"?;)) z mascarpone, są właśnie fajnie delikatne 🙂
Ja tez lubię te aksamitne desery, zwłaszcza z owocami 😀
Takie chłopy nie istnieją (piekące desery)
Karola
A jednak jestem 🙂
Obłędnie wygląda 🙂
Dzięki 🙂
Przepiękne! I to kwiatowe wykończenie! 😉
Miło mi 🙂
Cudny!!!!! czym tak idealnie udało Ci się pokroić? laserem maybe:)))) ?
Zwykłym dużym nożem 😀
Jak to? To mascarpone to nie ser? Robię takie serniki, na mascarpone, na serkach homo i to nie są serniki? 😀
PS. Ten jest bardzo piękny!
Niby ser, ale chyba nie dla wszystkich 😀
Kolor ma moc! 🙂
Sosno wyczarowałeś kolejne cudne ciasto!
Miło, że się podoba :>
wspaniały a smakiem zapewne obłędny 🙂
Dokładnie tak 😀
śniło mi się takie! dzięki za przepis 😉
No proszę, ciasto z Twoich snów 😀
Na ja to się nawet na okruszki nie załapię :/ ale może następnym razem 🙂
Nie to, to inne 😀
genialny sernik !!
Dzięki 😀
Cudo!
Miło 🙂
Piękne ciacho- robiłam kiedyś podobne z malinami i serem-pycha, to z jagodami i mascarpone pewnie jeszcze lepsze:)
To zależy czy lubisz takie delikatne, kremowe desery, no i jagody 😀
Piękne ciasto, ten intensywny kolor.. Uwodzi.. 🙂 Jestem kupiona 🙂
Poza tym.. Piękne zdjęcia! 🙂
Cieszę się i zachęcam do przygotowania takiego 😀
Kolor mega, a całość- piękny ci wyszedł 😉 powiem tak…. zazdroszczę 😉
Nie ma zazdroszczę, tylko robię i też mam 😀
Ależ cudowne i piękne ciasto! Te kolory są niesamowite, a zdjęcie perfekcyjne. Mam ochotę sięgnąć po kawałek. Zresztą co tam kawałek, od razu całość 😛
Hehe, cieszę się, że tak bardzo się podoba :>
Istne dzieło sztuki 🙂 Podziwiam!
Wow, dzięki! 🙂
Wygląda cudownie i chyba tak samo smakuje 🙂
Trudno zaprzeczyć 😀
Dla mnie to zdecydowanie sernik 🙂
Kolor ma fantastyczny, a ta galaretka na wierchu to prawdziwe cudo 🙂
Może być i sernik 😀
Nie dziwię się, że ciasto (i zdjęcia!) wywołują taki entuzjazm. Wygląda cudnie! Jem oczami 🙂
Cieszę się, dzięki! 🙂
ależ cudnie się prezentuje 😉
Dzięki wielkie! 🙂
Pyszne ciasto 🙂 Fantastyczny kolor!
Miło, że się podoba :>
Do masy jagodowej 1000 g tylko 5 łyżeczek żelatyny, a do polewy 50 g 2 łyżeczki?