deser truskawkowy, idealny

Oto kolejny
sposób na wykorzystanie truskawek. Przepis łatwy, szybki, sprawdzony, i co
najważniejsze, skomponowany przez mnie. Początkowo chciałem zrobić sernik na
zimno z truskawkami, ale uznałem, że za dużo z tym roboty i będzie długo się
ścinał w lodówce. Dlatego zmiksowałem truskawki, dodałem kilka składników i tak
przygotowałem piękny oraz pyszny deser z truskawek, który, mam nadzieję,
przypadnie Wam do gustu 🙂

spód:
15 okrągłych biszkoptów
2 łyżki masła
Biszkopty zetrzeć blenderem na drobny pył. Dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Foremki (bez dna) pokryć od wewnątrz cienką warstwą oliwy z oliwek i ustawić na małym talerzyku przykrytym kawałkiem papieru do pieczenia (również natłuścić). W foremce ułożyć masę z biszkoptów i masła. Docisnąć. Całość wstawić do zamrażarki na ok. 15 minut spód dobrze stężeje. W tym czasie przygotować masę truskawkową. 
masa:
150 g truskawek
3 łyżki mascarpone
1/2 łyżki żelatyny
1 łyżka zimnej wody
3 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Truskawki zmiksować w blenderze i przelać do rondelka. Dodać mascarpone, cukier puder, ekstrakt waniliowy i podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do dokładnego rozpuszczenia składników. Odstawić do wystudzenia. Otrzymaną masę przelać do foremek na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki lub zamrażarki do stężenia. Kiedy deser będzie gotowy, ostrożnie wyjąć z foremek, udekorować truskawkami i podawać.
Smacznego! 🙂

54 odpowiedzi na “deser truskawkowy, idealny”

  1. Wow, ten deser jest po prostu mistrzowski! 🙂
    Ale bym miała ochotę zjeść takie cudo! *.*
    Szkoda, że nie mam takich foremek, ale muszę coś wykombinować.. może wersja Big? 😀

  2. Zabieram przepis lecz go chyba ulepszę troszkę ,a może nie .hmm dżemik między spodem a górą ? A może w środku piękna truskawka w kształcie serca.

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *