lemoniada

Co prawda
przygotowanie w domu lemoniady nie jest wielkim wyczynem ani trudnością. Ktoś
powie, że do wody wystarczy wrzucić cytrynę i kostki lodu. Można i tak. Ja
jednak przedstawiam Wam nieco inny sposób przygotowania tego popularnego
napoju, który wymyśliłem jakiś rok temu na przyjęcie ogrodowe urządzone przeze
mnie dla znajomych. Lemoniada tak bardzo posmakowała wszystkim gościom, że
postanowiłem, mniej więcej, odtworzyć jej smak. Proporcje to kwestia umowna.
Jeśli będzie czegoś brakowało, zawsze możecie dodać na koniec trochę soku z
cytryny czy więcej mięty. 

składniki:
5 cytryn
1 litr wody
cukier puder
garść listków mięty
Cytryny sparzyć. Skórkę zetrzeć na tarce do dużego garnka, wycisnąć sok i zalać wodą. Do garnka dodać garść listków świeżej mięty. Całość podgrzewać na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. 10 – 15 minut. Mieszankę lekko przestudzić i doprawić cukrem pudrem, dokładnie mieszając. Gotowy napój przelać przez sitko do drugiego garnka lub dużej miski i odstawić do całkowitego wystudzenia. Lemoniadę przelać do dzbanka i przechowywać w lodówce, podawać z kostkami lodu, listkami świeżej mięty oraz plastrami cytryny. 
Smacznego! 🙂

32 odpowiedzi na “lemoniada”

    • Zgadza się, pamiętaj tylko, że ja zwykle robię to na oko na smak i doprawiam na bieżąco nie licząc wszystkich gramów :p

    • Ja się przekonałem do mięty, kiedy spróbowałem jej już jakiś czas temu z malinami i truskawkami. Dla mnie jest cudowna! 😀

    • Mi też, zwłaszcza ze scenami wyprzedaży garażowych czy szkolnych wydarzeń, gdzie dzieci zbierają na jakiś cel i sprzedają wodę z cytryną 😀

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *