pudding z kajzerek

Słodki pudding z
pieczywa to jeden z najszybszych sposobów na proste słodkie śniadanie lub
popołudniową przekąskę.  Jest też dobrym rozwiązaniem na wykorzystanie
czerstwego pieczywa, które zalega nam często w kuchni i nie wiemy co z nim
zrobić. Do puddingu takiego można dodać ulubione dodatki jak pestki, rodzynki,
miód czy nawet czekoladę. Wszystko zależy od waszego pomysłu i smaku 🙂

składniki:
1-2 stare kajzerki
70 ml mleka
1 jajko
1 banan
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Bułki porwać na kawałki, umieścić w misce. Mleko połączyć z cynamonem, cukrem, ekstraktem z wanilii, jajkiem i dobrze wymieszać. Naczynie żaroodporne posmarować cienko masłem. Na dno ułożyć kawałki bułki, polać mieszanką mleczną i przykryć warstwą z plastrów bananów. Na owoce ułożyć kolejną warstwę pieczywa i powtórzyć pierwszy etap do zużycia składników. Całość piec w 180ºC przez ok. 30 minut. Wyjąć, przestudzić przez 10 minut i podawać na ciepło lub na zimno. 
Smacznego! 🙂

60 odpowiedzi na “pudding z kajzerek”

  1. Przypomina mi się film Still Alice, bohaterka w jednej ze scen szuka przepisu na bread pudding. Tylko że film jest raczej dobijający, a Twój pudding prezentuje się smakowicie i pozytywnie w tym czerwonym garnuszku 🙂

  2. niby nic a jednak… wygląda bosko i smakuje zapewne podobnie 🙂 lubię taki recykling kuchenny, czyli stare kajzerki, banan co zalega itp. 🙂

    • Czasami warto poszukać pomysłów na inne wykorzystanie zalegającego jedzenia, z którego mogą powstać fajne, nie spodziewane rzeczy 😀

  3. Bajeczny pomysł na wykorzystanie zalegającej bułki. 😀
    Muszę koniecznie sobie taki sprawić któregoś dnia, chociaż u mnie ciężko żeby jakieś pieczywo zostało. :))Chyba celowo schowam któregoś dnia, aby mieć taki deserek! 🙂
    Cudowne zdjęcia, ach! *.*

  4. często taki pudding robię, właśnie z resztek niezbyt już świeżego pieczywa. Wspaniałe drugie życie 😉

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *