dżem truskawkowo-porzeczkowy

Pora na przetwora! Dziś piątek – weekendu początek. Domyślam się, że część z Was wybiera się na odpoczynek za miasto. I prawidłowo, bo pogoda idealna. Ale dla tych, którzy pozostają w domu i chcą spędzić chwilę w swojej ukochanej kuchni pichcąc smakołyki, przypominam, że już powoli kończą się truskawki i zbliża się moment na przygotowanie przetworów z tych owoców. Ja do klasycznego dżemu z truskawek dodałem trochę czerwonych porzeczek i wanilii, żeby nie było tak nudno. Wy też możecie dołożyć swoje ulubione dodatki smakowe 🙂 

składniki (2 słoiczki):
300 g truskawek
150 g czerwonych porzeczek
nasiona z 1 laski wanilii
100 g cukru (opcjonalnie)
Truskawki i porzeczki umieścić w rondlu i podgrzewać na średnim ogniu aż całkowicie zmiękną i zmienią się w papkę. Dodać nasiona wanilii oraz opcjonalnie cukier i gotować dalej przez ok. 15-20 minut do zgęstnienia. Gotowy dżem przelać do oczyszczonych i wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem i odstawić do wystudzenia. Wtedy dżem stanie się jeszcze gęstszy. 
Smacznego! 🙂

49 odpowiedzi na “dżem truskawkowo-porzeczkowy”

    • Jesień też potrafi mieć swoje uroki, ale rzeczywiście. W te brzydsze dni warto mieć w zapasie słoik z domową konfiturą, którą można dodać do ciasta czy na chleb do kanapek 😀

  1. No pysznie, Sosno. Porzeczki dodają tej truskawkowej słodyczy odrobiny kwaskowatości, a z wanilią to już w ogóle idealnie 🙂

  2. Piękne zdjęcia. Polecam do truskawek dorzucić sok z połowy cytryny, aby nie zmieniły później czerwonego koloru 🙂

  3. Pora na przetwora -fajne 😉 dżemik bardzo smakowity… szkoda że truskawki się już kończą 🙁
    Robiłam je z zielonym pieprzem, dzisiaj pieczona konfitura z lawendą….. a jeszcze chciałabym z rumem no i takie z porzeczkami 🙂 chyba zbyt późno się za to zabrałam….

Pozostaw odpowiedź kulinarna148 Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *