dżem truskawkowo-porzeczkowy
Pora na przetwora! Dziś piątek – weekendu początek. Domyślam się, że część z Was wybiera się na odpoczynek za miasto. I prawidłowo, bo pogoda idealna. Ale dla tych, którzy pozostają w domu i chcą spędzić chwilę w swojej ukochanej kuchni pichcąc smakołyki, przypominam, że już powoli kończą się truskawki i zbliża się moment na przygotowanie przetworów z tych owoców. Ja do klasycznego dżemu z truskawek dodałem trochę czerwonych porzeczek i wanilii, żeby nie było tak nudno. Wy też możecie dołożyć swoje ulubione dodatki smakowe 🙂
składniki (2 słoiczki):
300 g truskawek
150 g czerwonych porzeczek
nasiona z 1 laski wanilii
100 g cukru (opcjonalnie)
Truskawki i porzeczki umieścić w rondlu i podgrzewać na średnim ogniu aż całkowicie zmiękną i zmienią się w papkę. Dodać nasiona wanilii oraz opcjonalnie cukier i gotować dalej przez ok. 15-20 minut do zgęstnienia. Gotowy dżem przelać do oczyszczonych i wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem i odstawić do wystudzenia. Wtedy dżem stanie się jeszcze gęstszy.
Smacznego! 🙂


Cudowne połączenie smaków 🙂
Dzięki 🙂
Mm, pychota. Muszę znaleźć chwilę i zrobić sobie podobny dżem. 🙂
Koniecznie! 🙂
Połączenie smakowe idealne. Domowy dżem pycha 🙂
I zawsze na propsie 😀
Wygląda super. Też się muszę wziąć za robienie przetworów, żeby potem móc się cieszyć smakiem lata w brzydkie jesienne wieczory 🙂
Jesień też potrafi mieć swoje uroki, ale rzeczywiście. W te brzydsze dni warto mieć w zapasie słoik z domową konfiturą, którą można dodać do ciasta czy na chleb do kanapek 😀
ja w tym roku zrobiłam truskawkowe dżemy i zabieram się za czereśniowy w ten weekend, polecam są najlepsze:)
Uwielbiam czereśnie, więc pewnie się skuszę 😀
No pysznie, Sosno. Porzeczki dodają tej truskawkowej słodyczy odrobiny kwaskowatości, a z wanilią to już w ogóle idealnie 🙂
Domowy dżemik najlepszy, jak znajdę czas na pewno zrobię 🙂
Zgadza się, nie ma to jak własne, domowe przetwory 😀
Ale będę Ci zazdrościć zimą,gdy zasiądziesz do konsumpcji tegoż cudownego dżemu:)))
Przecież też możesz sobie taki zrobić 😀
Prezentuje się wyśmienicie :), lubię dżem truskawkowy i porzeczkowy też, ale takie z obu tych owoców jeszcze nie miałem okazji spróbować
No widzisz, teraz masz okazję nie tylko spróbować, ale i przygotować go sam 😀
super połączenia smaków.
Ja również robię teraz dżemy z truskawek tylko u mnie w towarzystwie rabarbaru. Przepis wkrótce pojawi się na blogu.
Też fajnie, nie mogę się doczekać 😀
pyszotka,,,a jakby tak dorzucić czekoladę… :3
To już byłaby totalna rozpusta 😀
Moje porzeczki skończyły w słoiku razem z jagodami leśnymi. Ale te z truskawkami też pycha 🙂
Zbieraj kolejne i zamykaj z truskawkami 😀
Pyszne zestawienie, nie łączyłam porzeczek i truskawek w dżemie 😀
Musisz tego spróbować 😀
Chętnie zrobię dżem w takim połączeniu smakowym 🙂
Cieszę się 🙂
Piękne zdjęcia. Polecam do truskawek dorzucić sok z połowy cytryny, aby nie zmieniły później czerwonego koloru 🙂
Dzięki za radę! 🙂
Pora na przetwora -fajne 😉 dżemik bardzo smakowity… szkoda że truskawki się już kończą 🙁
Robiłam je z zielonym pieprzem, dzisiaj pieczona konfitura z lawendą….. a jeszcze chciałabym z rumem no i takie z porzeczkami 🙂 chyba zbyt późno się za to zabrałam….
Wow, muszę wypróbować Twoich przepisów na przetwory, bo brzmią cudownie! 🙂
Brzmi pysznie;)) A od zdjęć oczu nie można oderwać!
Miło mi 🙂
mniam! Wydrukuję i zjem Twoje zdjęcia… co Ty na to?
Smacznego! 😀
Piękny ma kolor 🙂
Podoba mi się takie słodko-kwaśne połączenie 🙂
Mi również 😀
Ach cudowny, zapachniało mi ogródkiem mojej babci, cudownie mieć takie wspomnienia, a Ty je wywołałeś 🙂
Niezmiernie mi miło 🙂
Tak jak napisałem, tak zrobiłem. Dżem wyszedł pyszny, zrobiłem z dużej porcji owoców i dodatkową porcję z czarną porzeczką 😀
Wow! Świetnie, ciesze się 😀
ciekawy, ciekawy chyba na drugi rok będzie trzeba zrobić….a mnie się jeszcze łyżeczka spodobała ;))
Koniecznie zrobić 😀
ciekawy pomysł 🙂 pozdrawiam i zapraszam 🙂
Dzięki 🙂
Ślinka wprost cieknie, o tak, nie ma to jak swoje przetwory.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Zgadza się, te domowe są najlepsze 🙂
Brzmi smakowicie 🙂
Cieszę się 🙂