mus z ananasa

Mówiłem już, że polubiłem małe formy deserów? To powiem to raz jeszcze 😀 Są dobrym dobrym sposobem na nowe, kulinarne eksperymenty. W razie niepowodzenia, nie zmarnuje się zbyt wiele składników, a jeśli deser uda się, można go powtórzyć w większych proporcjach 🙂 Oto prosty, mega prosty deser z ananasa. Wystarczą wam trzy lub cztery składniki i gotowe! 🙂  

składniki (2 porcje):
100 g ananasa
4 łyżki mascarpone
1 łyżka żelatyny
2 łyżki syropu z ananasa
3 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
Żelatynę zalać syropem z ananasa i odstawić do napęcznienia. Ananasa
zmiksować w blenderze i przelać do rondelka. Dodać mascarpone, cukier puder,
ekstrakt waniliowy i podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając.
Zmniejszyć ogień, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do dokładnego
rozpuszczenia składników. Odstawić do wystudzenia. Otrzymaną masę przelać do
foremek pokrytych oliwą z oliwek i wstawić do lodówki lub zamrażarki do
stężenia. Kiedy deser będzie gotowy, ostrożnie wyjąć z foremek, udekorować czerwonymi
porzeczkami i podawać.
Smacznego! 🙂

36 odpowiedzi na “mus z ananasa”

  1. U Ciebie Sosna, nie ważne czy to duży deser, czy mały, zawsze wywołuje u mnie jedną reakcję… zachwytu. Bo i smakowicie przygotowane, ślicznie podane i cudnie obfotografowane 🙂
    Rewelacja 🙂

    • Ja też nie przepadam szczególnie za tym owocem, ale czasem pozwolę sobie go zjeść w jakieś fajnej, słodkiej odsłonie 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *