proste ciasto z czerwoną porzeczką

Taak… po niemiłosiernych upałach nastąpiło ochłodzenie i przelotne burze. Brzmi trochę jak prognoza pogody, ale co zrobić, kiedy to właśnie pogoda w dużym stopniu wpływa na humor i samopoczucie? Bo przecież pogoda nie może pomiędzy upałem, a deszczem. Ciągle z jednej skrajności w drugą. Ale cóż, taki mamy klimat. Dziś na poprawę humoru mam dla Was ciasto delikatne i lekko wilgotne. 

składniki:
180 g mąki
200 g cukru
170 g masła
180 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
150 g czerwonej porzeczki
2 jajka
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Owoce umyć i usnąć z nich ogonki. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać ekstrakt waniliowy i połączyć. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując po każdym przez chwilę. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie połączyć, następnie dodać jogurt i wymieszać. Na koniec dodać owoce i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do formy i piec w 175ºC przez ok. 60 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zdjąć obręcz i podawać z lukrem lub cukrem pudrem. 

Smacznego! 🙂

34 odpowiedzi na “proste ciasto z czerwoną porzeczką”

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *