kokosowy sernik na zimno
Jak pewnie większość z Was wie, że przepadam za kokosem pod każdą postacią. Na blogu pojawiło się kilka przepisów na wykorzystanie tego smaku w różnych konfiguracjach. Była panna cotta, był koktajl, były też lody, babeczki czy kokosowa baba wielkanocna. Tym razem wpadłem na bardzo fajny przepis na kokosowy sernik, ale dla odmiany na zimno, dzięki czemu jest lekki, przyjemny i lekko orzeźwiający.
spód:
150 g maślanych herbatników
50 g wiórków kokosowych
2 łyżki masła
Herbatniki zmiksować blenderem na gładko, dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Następnie wlać roztopione masło i dokładnie połączyć. Gotową masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20 cm i wstawić na 5 minut do zamrażarki. Kiedy spód ciasta stężeje, boki tortownicy posmarować od wewnątrz cienką warstwą oleju lub oliwy z oliwek.
masa:
250 g mascarpone
180 g cukru pudru
150 g białej czekolady
400 g jogurtu greckiego
200 g wiórków kokosowych
200 ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
150 ml likieru malibu
7 łyżeczek żelatyny
100 ml mleka
Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę przez ok. 3 minuty. Wyłączyć mikser. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę umieścić w rondelku, zalać mlekiem i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać mieszankę na małym ogniu i mieszać do rozpuszczenia. Do mascarpone dodać jogurt i dokładnie połączyć przy pomocy rózgi. Rozpuszczoną czekoladę wlewać cienkim strumieniem do masy cały czas mieszając. To samo zrobić z żelatyną. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy, mleczko kokosowe oraz malibu. Gotową masę przelać do formy na ciasteczkowy spód. Całość wstawić do lodówki na ok. 4 godziny. Przed podaniem wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. Podawać.
Smacznego! 🙂


Delikatny,na taki wygląda,a smak zapewne niezapomniany:)
Smak jak zawsze pierwsza klasa 😀
Ojoj ale super. Uwielbiam kokosowe smaki. Muszę taki zrobić koniecznie. Mniam 🙂
Z niecierpliwością czekam na efekty 😀
Wow, ten sernik wygląda fenomenalnie! *.*
Świetna kompozycja smaków, która trafia idealnie w moje podniebienie! 🙂
Piękne zdjęcia! 😀
Cieszę się bardzo! 🙂
wpraszam się na kawałek :p
Chodź na dwa! 😀
Dostojny.
Królewicz 😀
Daj. Mi. To!!<33
Sama sobie weź! :p
mmmm…..niebiańsko wygląda 🙂
Dzięki! 🙂
Fantastyczny, taki mega kokosowy.
Szkoda tylko, że u mnie nikt (oprócz mnie) nie przepada za kokosem.
Szkoda? Ja bym się cieszył, więcej dla Ciebie! 😀
Wygląda lekko i delikatnie, moje smaki, uwielbiam kokos 🙂
Cieszę się 🙂
Stoi i kusi….opisem, wyglądem, smakiem i … wszystkim. Obłędny sernik 🙂
Miło mi, dzięki 🙂
ja też uwielbiam wszystko, co kokosowe, więc pisze się na ten serniczek! 🙂
Nie ma sprawy, czekam! 😀
Mmm… kokoski <3
= pyszności 😀
Mascarpone, kokos i malibu?-Biorę w ciemno! Wygląda bardzo, bardzo, bardzo apetycznie i tak…anielsko 🙂
Fajnie, że się podoba! 😀
Cudo!
Dzięki! 🙂
Ooo! Zrobię teściowi na urodziny, bo uwielbia kokosa 😀
Wspaniale! 😀
No, no, wygląda fantastycznie 🙂 Biała dama 😀
Zgadza się. tylko chyba nie taka straszna jak ta z horrorów 😀
wygląda obłędnie 🙂
Miło mi, dzięki 🙂
Cóż za widok! Cóż za smak! Mój ulubiony 😉
Cieszę się! 😀
Poproszę o dużą porcję, a zdjęcia powalają z nóg.
Jeśli mogę to proszę o głos na mnie w Konkursie. Szczegóły na moim blogu, dziękuję 🙂
Częstuj się, Twoje zdrowie! 🙂
Wygląda perfekcyjnie ;). Aż szkoda rozkrajać 😉
Oj, trudno się powstrzymać od krojenia ;D
Bardzo elegancko w tej kokosowej bieli się prezentuje 🙂
Miło mi 🙂
Kokos kocham, sernika nie cierpię 🙂
Haha, i bądź tu mądra 😀
A ja uwielbiam i serniki i kokos- dla mnie to połączenie idealne:) Jak zwykle piękny, idealnie udekorowany wypiek i prezentacja- nieustannie podziwiam Twoje zdjęcia- pożeram je wprost oczami:)
Nawet nie wiesz jak mi miło, aż nie wiem co powiedzieć 😀
Dzięki! 🙂
Nawet nie wiesz jak mi miło, aż nie wiem co powiedzieć 😀
Dzięki! 🙂
No dobra, wszyscy podziwiają, nikt nie pisze, że zrobił i wyszedł:) Będę zatem pierwsza – zrobiłammężowi na urodziny, bez malibu, bo dzieci w obejściu. Smakował tak jak wygląda – rewelka. I szybki w robocie. Polecam.
Świetnie! Gratuluję i cieszę się 🙂
wygląda obłednie, a dałoby sie zrobić bez białej czekolady (ominąc, czym zastąpiacnp wieksza iloscia mascarpone)? nie przepadam, wyczuje ja na pewno 🙁
Pewnie, możesz w ogóle pominąć czekoladę i nie dawać żądnego zamiennika 🙂
Idealnie biały, obłędny!
Dzięki! 🙂
Wygląda oobłednie 🙂
http://dominikamorys.blogspot.com/
Czy mogę czymś zastąpić Malibu ?