słone lassi

Chyba nie trzeba przedstawiać Wam tego słynnego, indyjskiego napoju. Chyba na każdym, a przynajmniej na co drugim, blogu kulinarnym widziałem już przepis na najpopularniejsze u nas mango lassi. Ja jednak postanowiłem sięgnąć do korzeni i przygotować tradycyjną wersję tego napoju, czyli lekko słoną z pistacjami. 

składniki:
150 ml zimnej wody
200 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki soli
1 szczypta kardamonu
pistacje (do dekoracji)
Dodatkowo, urozmaiciłem sobie napój o mleczną piankę, która robię zwykle do kawy 😀
Jogurt połączyć z wanilią, miodem, kardamonem oraz solą. Dokładnie połączyć. Wlać zimną wodę i dobrze wymieszać. Napój przelać do szklanek i udekorować posiekanymi, solonymi pistacjami. Podawać schłodzone.
Smacznego! 🙂

38 odpowiedzi na “słone lassi”

  1. Ojeju, pysznie wygląda.
    A ja mam pytanie z innej beczki – czy ty przypadkiem nie bywasz czasami w okolicach Kielc? Bo widziałam kilka razy albo ciebie, albo twojego klona i jestem bardzo ciekawa. 😛

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *