trufle z pistacjami

Ostatnio coraz bardziej przekonuję się do małych form deserów. Są bardzo proste, szybkie w przygotowaniu i nie wymagają wielu składników. Po za tym najczęściej przyrządzenie ich nie wymaga włączania piekarnika co jest ogromnym plusem, kiedy brakuje czasu lub nie sprzyja ku temu temperatura powierza. Ponadto pozytywnie wpływają na kreatywność i łączenie smaków. 

składniki:
100 ml kremówki 36%
150 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 łyżki cukru pudru
1 szczypta kardamonu
1 szczypta soli
prażone i solone pistacje
Pistacje obrać z łupinek i drobno posiekać. Kremówkę, cukier puder, sól, kardamon oraz ekstrakt z wanilii umieścić w rondlu i mocno podgrzać cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę połamaną na kostki i odstawić na kilka minut. Po tym czasie wymieszać do dokładnego połączenia składników. Całość wstawić do zamrażarki na ok. 30 minut aż zgęstnieje. Ze schłodzonej masy formować w dłoniach kulki dowolnej wielkości. Czekoladowe trufle obtaczać w drobno posiekanych pistacjach.
Smacznego! 🙂

54 odpowiedzi na “trufle z pistacjami”

  1. Wow, cudownie to skomponowałeś Sosna! *.*
    A zdjęcia tych trufelek to już w ogóle bajka! 🙂
    Te kuleczki wyglądają jak milion dolarów! 😀

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *