likier kokosowy

  

Lubicie domowe
nalewki i likiery? Ja uwielbiam! Nawet nie tyle smakować, co przyrządzać je w
swoim domowym, kuchennym „laboratorium”. Sporządzanie ich daje mi
dużo frajdy, a najfajniejszym momentem jest chwila, gdy po długim oczekiwaniu,
aż trunek będzie gotowy, okazuje się, że powstało małe, alkoholowe cudo! Tym
razem mam dla Was przepis na kokosowy likier, który inspirowany był malibu,
które uwielbiam od lat! 🙂  

składniki:
380 ml mleka
250 ml spirytusu 
2 kokosy (ok. 200 g)
400 ml mleka skondensowanego słodzonego
200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
Kokosy otworzyć, wyjąć miąższ i podzielić na pół. Pierwszą część umieścić w słoiku, zalać spirytusem, szczelnie zakręcić i odstawić na ok. 3 dni. Po tym czasie miąższ kokosa odcedzić i dokładnie wycisnąć sok. Pozostały miąższ umieścić w rondlu, zalać mlekiem i zagotować. Odcedzić. Mleko pozostawić do całkowitego wystudzenia, a następnie dodać do niego skondensowane mleko słodzone oraz niesłodzone i wymieszać. Na koniec wlać spirytus i dobrze wymieszać. Całość przelać do butelki i wstawić do lodówki na 2-3 dni. Podawać. 
Smacznego! 🙂

32 odpowiedzi na “likier kokosowy”

  1. O! Ja kiedyś zrobiłam na mleku kokosowym, wiórkach i wódce i do dziś ma mocny zapach, ale smakuje wybornie 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *