lody jagodowe

Pora na kolejne lody, ale chyba już ostatnie w tym sezonie. No, może prawie ostatnie. Bardzo możliwe, że wymyślę jeszcze jeden smak lodów na bazie śmietany i jajek. Ale to później. Teraz zapraszam Was na wyborne i mocno orzeźwiające lody z moimi ulubionymi jagodami! 🙂

składniki:
300 g jagód
400 ml kremówki 36%
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
sok z 1/2 cytryny
5 łyżek cukru 
4 żółtka
Jagody umyć i zmiksować blenderem na gładki mus. Dodać ekstrakt waniliowy oraz sok z cytryny i dobrze wymieszać. W misie miksera utrzeć żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać zmiksowane jagody i delikatnie połączyć. W drugim naczyniu ubić na sztywno kremówkę i stopniowo dodawać do utartych jajek z cukrem i jagodami delikatnie mieszając rózgą. W trzecim naczyniu umieścić białka i ubić na sztywną pianę. Ubite białka przekładać partiami do masy jajecznej i delikatnie połączyć przy pomocy rózgi. Otrzymaną masę przełożyć do maszynki na lody lub do pojemnika/foremki i wstawić na kilka godzin do zamrażarki. Po ok. 2 godzinach mieszać masę aby uniknąć powstania kryształków lodu. Czynność powtarzać co ok. 3 godziny*.

Ja oczywiście darowałem sobie zabawę z miksowaniem. W końcu to tylko kryształki lodu 🙂 
Smacznego! 🙂  

64 odpowiedzi na “lody jagodowe”

  1. Ja tam uważam, że nie ma czegoś takiego jak sezon na na lody 😉 Ewentualnie jest jeden sezon trwający cały rok. Świetne kolorowe zdjęcie, bardzo mi się podoba 🙂

  2. O matuchno, co na nowo odkryty blog zajrzę, to zdjęcia coraz bardziej zapierające dech. PRZEPIĘKNE, wszystkie po kolei. Tylko mam problem, masz trzy blogi i nie wiem, który jest regularnie prowadzony 🙂 I dziękuję za miłe słowa u mnie

  3. Mi się w tym roku udało lody jagodowe ukręcić – czysty obłęd! Tylko zdjęć nie zdążyłam zrobić, bo jak się Rodzinka do nich dobrała, to pusta miska została tylko… 😉

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *