lody miętowe bez maszynki

Ciepło, cieplej,
gorąco! Nie wiem jak u Was, ale u nas kolejna fala upałów sięgająca zenitu. Nie
wystarcza już chowanie się w cieniu, nie wychodzenie z domu czy chłodzenie się
wiatrakiem. Trzeba ochłody od środka, a do tego doskonale nadadzą się domowe
lody miętowe, które znalazłem w Ciastkarni na kruchym
spodzie

składniki:
600 ml kremówki 36%
3 garści listków mięty
80 g cukru
5 żółtek
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Miętę drobno posiekać i dodać do masy jajecznej. Kremówkę ubić na sztywno i dodawać partiami do masy, cały czas mieszając delikatnie rózgą. Gotową masę przelać do pojemnika na lody i wstawić do zamrażarki na ok. 6 godzin lub na całą noc. 
Smacznego! 🙂

59 odpowiedzi na “lody miętowe bez maszynki”

  1. Wow, wyglądają genialnie! 🙂
    Przepiękne zdjęcia, ależ one musiały smakować! *.*

    Ps.Zgraliśmy, u mnie też dziś lody! 🙂

  2. Robiłam, a właściwie próbowałam robić ostatnio lody miętowe. To co mi wyszło to była porażka ale widzę, że Twój przepis jest inny więc spróbuję czy mi się udadzą:)

  3. Ummm, mniam. Uwielbiam lody. Miętowe szczególnie. Zrobiłam z dodatkiem czekolady. Ale już nawet zapomniałam jak smakowały. Patrząc na Twoje zdjęcia znów mam ochotę na takie lody. Podkradnę jedną gałkę, bo zanim moje się zamrożą…. 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *