sangria

Czas na hiszpańską fiestę w iście egzotycznym stylu! Mimo że robi się już chłodniej, to mam dla Was ostatnią inspirację drinkową, tym razem prosto ze słonecznej i tętniącej życiem Hiszpanii. Sangria, bo o niej mowa, to fantastyczny orzeźwiający napój przygotowywany na bazie słodkiego, czerwonego wina z dodatkiem innych, mocniejszych alkoholi oraz owoców, głównie cytrusów. Zapraszam! 🙂 

składniki:
butelka słodkiego czerwonego wina
300 ml wody gazowanej
200 ml koniaku
3 pomarańcze
3 grejpfruty
1 limonka
1 cytryna
1/2 łyżeczki cynamonu
1 jabłko
listki mięty
kostki lodu

Jedną pomarańczę, grejpfruta oraz limonkę obrać ze skórki i wycisnąć sok do dzbanka. Pozostałe owoce w skórkach sparzyć i pokroić w kostkę, wrzucić do dzbanka, dodać miętę i cynamon. Naczynie wypełnić kostkami lodu, wlać wodę gazowaną, wino oraz koniak i dobrze wymieszać. Podawać z listkami mięty. 

Smacznego! 🙂

49 odpowiedzi na “sangria”

  1. Sosna, Ty to wiesz jak poprawić nastrój. Albo słodkim deserem, albo tak jak dzisiaj takim trunkiem. Chętnie wpiłabym taki kielich. Zawartość jego kusi, oj kusi. A Zdjęcia dzisiaj powalają…. 🙂

  2. Gdybym tylko lubiła %, jak Bozię kocham nie smakuje mi alkohol w żadnej postaci, chyba, że tak rozwodniony napojem, że go wcale nie ma. Ale popatrzę na zdjęcia bo są piękne 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *