waniliowy sernik na zimno z jeżynami
Uwielbiam jeżyny i powtórzę to, co pisałem jakiś rok temu, przy jeżynowej tarcie, że są to chyba najpiękniejsze i najbardziej urokliwe owoce jakie znam. Z wyglądu przypominają duże maliny, ale ich mroczny kolor kojarzy się raczej z jagodami podobnie, jak ten niepowtarzalny smak. Niby kwaskowaty, ale jakby trochę słodki. Zawsze, kiedy mam do czynienia w kuchni ze świeżymi owocami, szkoda mi rozgniatać je, albo wrzucać do ciasta, które ma wylądować w piecu. Tym razem postanowiłem przygotować sernik, który będzie świetną podstawą dla jeżyn, która odpowiednio wyeksponuje ich wszystkie walory estetyczne i smakowe. I chyba udało mi się 🙂
spód:
250 g płatków owsianych
250 g płatków owsianych
2 łyżki gorzkiego kakao
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki masła
Masło roztopić w rondelku. Płatki umieścić w pojemniku blendera i dobrze zmiksować. Dodać kakao oraz masło i dokładnie wymieszać. Gotową masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20 cm. Całość wstawić do zamrażarki na ok. 10-15 minut, do stężenia. Po tym czasie formę z ze spodem wyjąć, a boki posmarować od wewnątrz cienką warstwą oleju lub oliwy z oliwek. Odstawić.
masa:
3 czubate łyżki żelatyny
400 ml kremówki 36%
250 g mascarpone
1,5 laska wanilii
5 łyżek cukru
2 jajka
Żelatynę umieścić w rondelku, zalać dwoma łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać mascarpone (po 1 łyżeczce). Miksować do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Na koniec dodać nasiona wanilii i dobrze wymieszać. W drugiej misie umieścić kremówkę, ubić na sztywno i dodawać partiami do masy jajecznej mieszając rózgą. Białka ubić na sztywno i dodawać do masy waniliowej po jednej łyżce, mieszając ręcznie. Napęczniałą żelatynę zalać dwoma łyżkami wody i podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia (cały czas mieszać). Gotową żelatynę wlewać cienkim strumieniem do masy i dokładnie połączyć. Całość przelać do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na minimum 6 godzin lub na całą noc. Po schłodzeniu ostrożnie zdjąć rant od formy, wierzch sernika udekorować jeżynami i podawać.
Smacznego! 🙂


Mmmm wyglada na bardzo lekki i bardzo smaczny 🙂 piękny ������
I taki lekki właśnie jest 😀
wow, ale tu ślicznie.
I jak pysznie.
Aż się chce wyjąć ten sernik i jeść łyżkami.
Uwielbiam jeżyny a jeszcze w postaci takiego sernika to …jedno wielkie mniammmmm
A ta kompozycja jest niezwykle piękna.
Dzięki za taki przepis.
Biorę i na pewno skorzystam 🙂
Pozdrawiam i gratuluję bloga i tych zdjeć.
Od siebie dorzucam pyszną , szybką (tylko 15 minut)
niskokaloryczną szarlotkę bez pieczenia
http://odchudzaniejestproste.pl/dietetyczna-blyskawiczna-szarlotka-bez-pieczenia-przepis/
Ogromne dzięki za tyle miłych i ciepłych słów! 🙂
Malinami i jeżynami się wprost zajadamy 😀 Kuszący sernik 😛
Podobnie jak ja 😀
Sosna ! Jaki cudowny sernik ! Jaki cudowny – odmieniony blog ! super zmiana na ogromny plus. Widzę – raz w roku – zmiana musi być 😀 Ja też wreszcie się zdecydowałam 😀
Dzięki! Miło, że się podoba 😀
Jakoś tak wyszło, że wygląd bloga zmienia się co roku i to zawsze na koniec wakacji. W zasadzie obecna zmiana wyszła jakoś przypadkiem.
Pewnego dnia przez moją głowę przeleciała myśl, że może coś zmienię. Jak się nie zabrałem i nie zawziąłem, to poleciało wszystko. Mimo wielu ograniczeń i komplikacji osiągnąłem zamierzony cel. I pomimo, że byłem dumny z poprzedniego wyglądu, to jednak męczył mnie już i przytłaczał od ilości wszystkich gadżetów i dodatków. Widząc na innych stornach coraz wyraźniejszy trend, gdzie wszystko jest duże i proste, postanowiłem pójść w tym kierunku i cieszę się, że mi się udało. W końcu to ja spędzam na tym blogu najwięcej czasu 😀
Zaparło mi dech w piersiach…normalnie mistrzostwo świata:-)!!!
Cieszę się! Dzięki wielkie! 🙂
To prawda-jeżyny (tak samo jak maliny, truskawki i borówki) są tak piękne, że aż szkoda je przetwarzać. Same w sobie pięknie się prezentują i poprawiają wygląd każdej potrawy. Sernik prezentuje się bardzo smakowicie 🙂
Ja uważam, że jeżyny są ponad wszystko. Truskawki i maliny są zbyt pospolite i oczywiste. Kolor i blask jeżyn nadają im jakiejś mrocznej tajemnicy, uwielbiam to! <3
Mniam wygląda pysznie. Zabieram sobie kawałek 🙂 mniam 🙂
Częstuj się 😀
Wygląda bosko 🙂
Dzięki 🙂
Jesteś Mistrzem!
Hehe, miło <3
Serniczek wspaniały i idealny na te upały. A jeżyny faktycznie urokliwe są niezwykle. Przepis zapisałam do wypróbowania 🙂
Cieszę się i czekam na efekty 😀
No nie! g. 23:25, a ja przez Twoje zdjęcia chcę teraz jeść 🙂
I co? Mam Cię powstrzymać, czy nie? 😛
Ciezko byloby mi sie zdecydowac wybierajac u Ciebie jakies ciasto czy deser 🙂 Jedno pyszniejsze od drugiego 🙂
Bo tu się nie wybiera, tu się zjada wszystko! 😀
czysta rozpusta 😉
Trudno się nie zgodzić 😀
Wanilia, mascarpone – cudo 😉
Chyba szybko zniknęło ;).
Nawet nie wiesz jak szybko 😀
,,Zawiesiłam się,, na pierwszej fotce, cóż za widok!!! Pyszny i efektowny sernik 🙂 też uwielbiam jeżyny…
Miło mi! 🙂
a ja najpierw podkradłabym jeżynki… a później delektowałam się smakiem cudownego sernika;)
Można i tak 😀
Jeżyny sa faktycznie bardzo malownicze. Serniczek piękny!
Dzięki wielkie 🙂
wygląda bajecznie – a smakuje pewnie cudnie 🙂
Nie mogę zaprzeczyć 😀
Jeżyny faktycznie są bardzo urodziwe.
Sernik wygląda bardzo apetycznie 🙂 Mniam …
Cieszę się 🙂
Ależ fantastycznie wygląda! Istne cudo!
Miło mi, dzięki 🙂
ale wspaniała estetyka!
Dzięki! 🙂
Wow jakie tu zmiany! Super szablon 🙂 A sernik rewelacja 🙂
Fajnie, że i zmiany się podobają i ciacho! 🙂
Na jednym kawałku na pewno nie skończyłabym degustacji 🙂
Z pewnością 😀
Ach, jakie pyszności, na pewno zasiedziałabym się przy dłuższej degustacji Twojego ciacha…
Miło mi to słyszeć 🙂
Zawsze jak do Ciebie zaglądam wychodzę taka głodna!
I zawsze trafiasz do kuchni? 😀
Sernikowe arcydzieło 🙂
Dzięki stary! 😀
Pyszny sernik, zdjęcia robią ogromne wrażenie, a co tu dopiero mówić o smaku 😉
Nic nie mówić, jeść! 😀
Coś wspaniałego. A jeszcze te jeżyny…uwielbiam.
Pozdrawiam
P.s. Gratuluję tak wspaniałego, pięknego bloga. Zdjęcia cudowne, przepisy wspaniałe… same plusy.
Ogromnie dziękuję za tyle ciepłych słów! 🙂
piekny sernik i cuuudne zdjecia :))))))
Dzięki! 🙂
Oh, jeżyny są tak zapomniane, a cudownie sprawdzają się jako jadalna dekoracja <3
Zgadzam się z każdym słowem 😀
Sernik idealny! :))
Cieszę się 🙂
Co tam sernik, wiadomo że pyszny:P Ale foty genialne! 😀
Ach, jak miło, dzięki! 🙂
Też szaleję za jeżynami 🙂
Sernik udał Ci się znakomicie 🙂
Bo jeżyny są wyjątkowe 😀
Dziękujęęę 🙂
Ach te jeżyny… Cudny sernik! 😀
PS. A jak się tu ładnie pozmieniało. Letnie porządki?
Dziękuję bardzo! :>
Nie wiem czy letnie czy może już jesienne 😀
Miałem ochotę odświeżyć to wszystko, usunąć zbędne rzeczy, które, jak się okazało, tylko zaśmiecały. Jest czysto, przejrzyście, świeżo i mam nadzieję, ładnie 😀 I w końcu większe zdjęcia, o których marzyłem 🙂
nigdy nie używałam jakoś jeżyn do ciasta:) zaskakujesz:)
Czas to zmienić 😀
Czy można pominąć jajka? Z tego co widzę to one znajdują się w postaci surowej a sernik ma być dla dzieci…
Czy można pominąć jajka? Z tego co widzę to one znajdują się w postaci surowej a sernik ma być dla dzieci…