batoniki drwala

Kto lubi zdrowe słodycze przygotowane na bazie wszelakich płatków, pestek, orzechów, żurawiny połączonych ze sobą cudowną słodyczą złocistego miodu, ten koniecznie musi wykorzystać ten przepis. Batoniki są przede wszystkim proste w wykonaniu i nie a z nimi zbyt wiele roboty. Podprażone składniki wystarczy połączyć z jajkami, miodem i wrzucić na chwilę do piekarnika, a potem można już kroić, zawijać w papierki i brać na spacer, do pracy czy szkoły. Dlaczego drwala? Może ze względu na ich konkretny rozmiar, pożywność i po prostu, taki miałem kaprys 😀

składniki:
100 g płatków owsianych
50 g wiórków kokosowych
80 g orzechów laskowych
50 g pestek słonecznika
50 g suszonej żurawiny
1 garść rodzynek
2 łyżki miodu
50 g sezamu
2 jajka
Płatki, wiórki, orzechy, pestki słonecznika oraz sezam podprażyć na suchej patelni, każde z osobna po ok. 2-3 minuty. Pestki słonecznika prażyć aż osiągną lekko złotawy kolor i zaczną strzelać. Uprażone składniki umieścić w misce, dodać posiekaną żurawinę oraz rodzynki i wymieszać. Jajka roztrzepać w miodem, dodać do suchych składników i dokładnie wymieszać. Dno keksówki wyłożyć papierem do pieczenia. Otrzymaną masę przełożyć do formy, mocno docisnąć i wyrównać wierzch. Piec w 180ºC przez 20 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Bryłkę płatków wyjąć z blaszki i podzielić na 6 równych prostokątów. 
Smacznego! 🙂

75 odpowiedzi na “batoniki drwala”

  1. ,,A gdybym był… drwalem z siekierą w lesie szalał.. to co byś powiedziała..czy coś byś przeciw miała ?
    Chciałabym, chciała… drżałabym, drżała…,, jadłabym, jadła takie batony drwala jeden po drugim 😀 super nazwa i foty!!!

  2. Właśnie trafiłam na Krainę Sosny bo zachciało mi się kremu sułtańskiego 😉
    Blog jest przeeeeuroczy, super przepisy, zdjęcia że aż ślinka leci
    no i do tego facet??
    gratuluję!
    będę zaglądać

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *