drożdżowy ślimak ze śliwkami

Dni robią się coraz krótsze i chłodniejsze. To idealny czas na zamknięcie się w kuchni i zabranie się za aromatyczne i pulchne ciasta drożdżowe, które można przygotować na różne sposoby. Ja dziś postawiłem na wielkie ciacho zapełnione śliwkami z odrobiną cynamonu. Swoją drogą to ciasto trochę rozrosło mi się przed pieczeniem. Tak bardzo, że ledwo zmieściło się na blasze od piekarnika! 😀

składniki:
370 g mąki
7 g suchych drożdży
150 ml ciepłego mleka
2 szczypty cynamonu
1 szczypta soli
100 g masła
80 g cukru
1 żółtko
1 jajko
5 śliwek

Śliwki umyć, usunąć z nich pestki i podzielić na ósemki. Mąkę przesiać do misy miksera, dodać drożdże, jajko, żółtko, masło, sól, cukier oraz mleko. Przy pomocy haka wyrobić gładkie i jednolite ciasto. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie, ciasto wyjąć z misy, rozpłaszczyć na stolnicy podsypanej mąką. Ciasto podzielić na kilka części, formować w długie wałki i układać na papierze do pieczenia tworząc dużego „ślimaka”. W surowe ciasto wtykać kawałki śliwek. Całość przenieść na blachę piekarnika, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut. Przed pieczeniem ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, a następnie oprószyć cukrem i cynamonem. Piec w 200ºC przez ok. 30-40 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego! 🙂

99 odpowiedzi na “drożdżowy ślimak ze śliwkami”

  1. Drożdżowe ciasto zawsze najlepiej smakowało mi jesienią i wczesną zimą. Pełne sezonowych owoców. Z jabłkami. Z samym cynamonem i masłem. I ze śliwkami również. Porywam sobie kawałek 🙂

  2. Wygląda cudownie! Ale najbardziej mi się podoba, że można go sobie tak fajnie odrywać, nie przejmując się krojeniem 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *