mega czekoladowe ciasto z limonką

Dziś mam dla Was przepis na meeega mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem limonki. Proste, w miarę szybkie i smaczne. W oryginalnym przepisie ciasto było bez dodatku mąki, a zamiast niej należało dodać mielone migdały. Ja jednak nie miałem migdałów i dodałem mąkę. Z wierzchu ciasto jest chrupiące, a jego środek ciężki, czekoladowy a w przekroju wygląda jak mus. Chyba jeszcze nigdy nie jadłem ciasta o tak intensywnym aromacie czekolady. Jeżeli nie jesteście fanami gorzkich wypieków dodajcie więcej cukru lub użyjcie słodkiej czekolady bądź 75 g słodkiej i 75 g gorzkiej. 

składniki:
150 g gorzkiej czekolady
4 łyżki kakao
100 g cukru
100 g mąki 
150 masła
6 jajek 
sok z 2 limonek 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem. Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Do jajek dodawać cienkim strumieniem czekoladę (cały czas miksując). Następnie przesiewać stopniowo kakao, a następnie mąkę. Na koniec dodać sok z limonek i dokładnie zmiksować. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Gotową masę przelać do formy i piec w 180°C przez ok. 45 minut (piekłem 50). Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. Ciasto powinno być wilgotne, ale nie surowe. Wyjąć i odstawić do wystudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego! 🙂

50 odpowiedzi na “mega czekoladowe ciasto z limonką”

  1. zakochałam się w ostatnim zdjęciu…
    to jest ciasto zdecydowanie dla mnie! gorzką czekoladę i gliniaste ciasta uwielbiam!
    dasz kawałek!?!

  2. Dorwałam się dzisiaj do czekolady o smaku brownie i nabrałam ochoty na takie prawdziwe 🙂 Cóż, chłodno ostatnio i to daje się we znaki, a czekoladą to "ten" smak na takie dni!

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *