tarta z orzechami włoskimi i gruszką

Idzie wrzesień, będzie jesień! Po długiej fali upałów nadeszło dosyć spore ochłodzenie. Co prawda słońce świeci nadal, ale siny wiatr, coraz krótsze dni i charakterystyczne złote popołudnia zwiastują już jesień. Sam nie wiem kiedy zleciały wakacje i beztroski czas spędzany na zewnątrz. Mam tylko nadzieję, że ta jesień będzie ciepła, słoneczna i nie będziemy musieli zakopywać się w fałdach kołdry naciąganej po uszy, aby tylko nie widzieć tej depresyjnej pogody. W końcu jesień też potrafi być przyjemna, jest tak kolorowa! 🙂

spód:
150 g mąki
30 g zimnego masła
2 łyżeczki gorzkiego kakao
3 łyżki cukru pudru
2 żółtka
3-4 łyżki zimnej wody

Mąkę, cukier puder i kakao przesiać do miski, dokładnie wymieszać. Dodać zimne maso, posiekać. Wbić żółtka i mieszać widelcem. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodawać po jednej łyżce zimnej wody. Kiedy konsystencja będzie odpowiednia, szybko wyrobić ręką gładkie jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na ok. 20-30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować (na stolnicy oprószonej mąką) na długi prostokąt (lub inny kształt formy nie większej niż 20 cm średnicy). Pryz pomocy widelca wykonać nakłucia. Ciasto przykryć folią aluminiową, a na nią wysypać specjalne obciążniki lub groch/fasolę. Całość wstawić do piekarnika i piec w 200ºC przez 15 minut. Następnie zdjąć folię z obciążnikami i piec kolejne 15 minut. Ciasto wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. W tym czasie przygotować masę orzechową. 
masa orzechowa:
150 g orzechów włoskich
100 g pestek słonecznika
50 g płatków owsianych
20 g suszonej żurawiny
4 łyżeczki płynnego miodu
1 szczypta cynamonu
4 żółtka

Orzechy, pestki słonecznika, płatki owsiane, żurawinę oraz cynamon przemieszać, umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na gładko. Dodać miód oraz żółtka i dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć ostrożnie na wystudzony spód ciasta (jeśli masa będzie zbyt sucha i gęsta, dodać więcej żółtek). Całość wstawić do piekarnika i piec ok. 10 minut w 200ºC. Wyjąć z pieca i wystudzić. W tym czasie przygotować gruszki.

dodatkowo:
2 duże, soczyste gruszki
2-3 łyżki brązowego cukru
1 szczypta cynamonu (opcjonalnie)
żurawina (do dekoracji)

Gruszki obrać (lub nie), pokroić w cienkie plastry, a te podzielić na połówki. Owoce ułożyć na wystudzonym cieście i posypać cukrem. Ponownie wstawić do piekarnika i piec z funkcją grill przez ok. 2 minuty pilnując, aby ciasto się nie przypaliło (boki tarty można zabezpieczyć folią aluminiową). Gruszki powinny puścić trochę soku i lekko ściemnieć. Gotową tartę wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem polać miodem i posypać drobno siekaną żurawiną. 

Smacznego! 🙂

80 odpowiedzi na “tarta z orzechami włoskimi i gruszką”

  1. A ja bardzo lubię jesień! Zwłaszcza wtedy, gdy mogę usiąść na parapecie i patrząc na piękne kolory liści za oknem, zjeść kawałek takiej pysznej tarty 🙂
    Tarta prezentuje się fantastycznie 🙂

  2. Właśnie taką tartę bym zjadła z chęcią!
    Mnie się podoba tak jak dzisiaj – ludzie opalają się na kocach wśród żółtych liści, trochę odlotowo, ale czemu nie 🙂

  3. Akurat mam teraz fazę na jedzenie gruszek. A kupiona w zeszłym roku podłużna forma na tartę tylko się kurzy – czas ją wyciągnąć. Dzięki za inspirację 🙂

  4. Cudowna ta tarta! Ogromnie mi się podobają te podłużne wypieki 🙂
    U nas jesień deszczowa i wietrzna, tylko pod kołdrę się chować zostaje…

  5. Pięknie wyglada, właśnie dopadłam (po latach poszukiwań) prostokątną formę i już zabieram się do tworzenia podobnej tarty. Mam nadzieją że wyjdzie mi tak jak Tobie 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *