czekoladowy tort zwycięzcy
Lubicie świat loterii liczbowych i wielkich wygranych? Ja bardzo! Zwłaszcza to drugie. Lubię też brać udział w różnych konkursach, szczególnie tych, w których trzeba wykazać się jakimiś umiejętnościami i kreatywnością. Dziś efekt jednego z takich wyzwań, czyli tort, do którego stworzenia zainspirowała mnie słynna gra liczbowa. Zastanawiałem się jaki smak powinien mieć tort związany z tym tematem i postawiłem na czekoladę, którą lubi wiele osób i kojarzy się z samą przyjemnością. A żeby nie było zbyt nudno, dodałem słony kajmak, którego użyłem ostatnio do mojej czekoladowej tarty z malinami. Całość zwieńczyły złociste piłeczki liczbowe. A skoro już mowa o tortach polecam Wam artykuł, w którym znajdziecie ranking top 5 najdroższych tortów na świecie. Co prawda mój nie jest aż tak wspaniały, tak wysoki, tak pięknie udekorowany i przede wszystkim nie jest jednym z najdroższych tortów świata. Jak widać od strony wizualnej, wyróżnione wypieki robią wrażenie, ale poza wyglądem ciekawi mnie ich smak. Mój z pewnością nie dorównuje im nawet w najmniejszym stopniu, ale chciałbym spróbować chociaż kawałeczka jednego z najdroższych ciast świata. Niestety mogę sobie tylko pomarzyć i próbować wyobrazić te bogate kompozycje smakowe, idealne zrównoważenie słodyczy, delikatność wilgotnego biszkoptu i delikatny krem. Hmm, aż się rozmarzyłem. A może za ładnych parę lat w rankingu pięciu najdroższych, albo chociaż najsmaczniejszych, tortów znajdzie się mój? Kto wie, byłoby cudownie. A jaki Wy smak wyobrażacie sobie myśląc o takich drogich wypiekach? 😀
Ps.: a w mej głowie zaczynają grać nuty Abby – The Winner Takes It All <3
poncz:
50 g cukru
400 ml wrzątku
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100 ml rumu
Cztery łyżeczki kawy zalać wrzątkiem, dodać cukier, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Dodać rum i połączyć.
masa kajmakowa:
250 g masy kajmakowej
250 g masy kajmakowej
sól
Kajmak przełożyć do rondla i podgrzewać na średnim ogniu do uzyskania luźnej konsystencji, cały czas mieszając aby się nie przypalił. Kiedy masa będzie bardzo ciepła, dodawać po 1 szczypcie soli dokładnie mieszając i sprawdzając smak (ja dodałem ok. 8 szczypt lub więcej). Odpowiednio słoną masę odstawić (lub schłodzić przez 10 minut w zamrażarce), aby lekko stężała.
ganache:
150 g gorzkiej czekolady
150 g gorzkiej czekolady
200 ml kremówki 36%
3-4 łyżki koniaku
1 łyżka masła
Kremówkę umieścić w rondlu i, mieszając, podgrzewać do uzyskania wysokiej temperatury (nie zagotować). Gorącą śmietankę zdjąć z palnika, dodać połamaną na cząstki czekoladę oraz masło i odstawić na kilka minut. Całość wymieszać łyżką do połączenia składników. Na koniec dodać koniak. Gotowy krem odstawić na ok. 10 minut do zamrażarki, aby lekko stężał. Następnie wyłożyć na drugi blat dużego biszkoptu.
krem do dekoracji:
400 ml kremówki 36%
400 ml kremówki 36%
300 mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
Kremówkę ubić na sztywno, odstawić. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Na koniec dodawać stopniowo ubitą kremówkę i mieszać łyżką. Otrzymanym kremem pokryć boki oraz wierzch całego tortu.
glazura czekoladowa:
3 łyżki zimnej wody
75 g cukru pudru
1 łyżka żelatyny
140 g masła
3 łyżki kakao
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Cukier puder i kakao przesiać do rondelka. Dodać masło oraz napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników cały czas mieszając (nie gotować!). Otrzymaną glazurą polać ciasto.
biszkopt:
7 jajek
210 g cukru
200 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
20 g gorzkiego kakao
210 g cukru
200 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
20 g gorzkiego kakao
Do przygotowania biszkoptu potrzebne będą trzy okrągłe foremki: 16 cm (tortownica), 10 cm (mniejsza tortownica), 7 cm (ceramiczna kokilka). Dno dużej i małej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Wnętrze kokilki w całości posmarować masłem. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie gładka, sztywna i lśniąca, dodawać po jednym żółtku, po każdym dokładnie miksując. Do masy przesiewać partiami obie mąki oraz kakao, mieszając delikatnie rózgą. Gotową masę przelać do foremek i piec w 180°C przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Duży biszkopt podzielić na 3 równe blaty, drugi biszkopt (10 cm) na dwa, a z trzeciego wyciąć okrąg o średnicy ok. 5 cm i podzielić na dwa placki. Przygotowanym ponczem dobrze nasączyć dolny blat dużego biszkoptu (16 cm), następnie wyłożyć na niego słony kajmak i przykryć drugim piętrem (również nasączyć). Posmarować lekko stężałym ganachem i przykryć ostatnią warstwą ciasta (nasączyć). Dolny blat średniego biszkoptu (10 cm) posmarować od spodu cienką warstwą kremu do dekoracji i ułożyć pośrodku wierzchniego blatu dużego biszkoptu (16 cm). Nasączyć i posmarować kremem. Przykryć drugim blatem (10 cm), nasączyć. Boki oraz wierzch tortu pokryć kremem do dekoracji. Całość wstawić do lodówki na min. 3 godziny. Po tym czasie przygotować glazurę czekoladową i polać nią wierzch każdego piętra. Całość udekorować piłeczkami przygotowanymi z masy marcepanowej. Piłeczki ozdobić numerkami przy pomocy pisaka spożywczego.
Smacznego! 🙂




Wow, wygląda wspaniale i bardzo profesjonalnie. Nie tylko z zewnątrz, bardzo podoba mi się też jego "środek" i czuję, że na pewno by mi posmakował. Połączenie smakowe idealne-uwiebiam czekoladę i słony kajmak, a krem na bazie mascarpone jest wspaniałym dopełnieniem tych smaków. Cudo! 🙂
Dzięki wielkie za miłe słowa 🙂
wow !!!!
ale tort
Arcydzieło
przy okazji dołączyłeś do twórców modnych ministerialnych loterii – swoistej loterii narodowej ministerstwa wszelkich słodkości
Pyszne,
tak pyszne, że aż dostałam ślinotoku
Pozdrawiam i dorzucam sekretne 8 minut na płaski brzuch, żeby za dużo tego lukru nie odłożyło się po boczkach
http://odchudzaniejestproste.pl/sekret-amerykanskich-aktorek-na-plaski-brzuch-8-minut/
Dzięki! Przyda się po takim torcie kilka ćwiczeń 😀
O mamusiu! Właśnie taki smak ma smak wygranej 😀
Cieszę się 😀
waw ! wygląda cudnie !
Dzięki 😀
Łał! Wspaniały pomysł! Cudo!
Dziękować 😀
obłędnie to wygląda 🙂 poproszę taki z KONKRETNYMI numerkami na mega kumulację 😉
Hehe, się robi 😀
Sosna, Twój tort powinien znaleźć się na szczycie pysznych, pomysłowych i pięknych tortów. Ja daję Ci piątkę z +.
Tort wygląda obłędnie. Chętnie zatopiłabym zęby choćby w małej porcji….
Ps. Świetnie zmieniłeś szatę graficzną swojego bloga… 🙂
Cieszę się, że tak bardzo podoba się i tort i szata bloga 😀
Dzięki 🙂
piękny! aż szkoda kroić;)
Bardzo szkoda, chociaż był tak dobry 😀
Każdy zwycięzca dostając taki tort poczułby się jeszcze większym zwycięzcom! To gwarantowane 🙂
Jak miło 😀
Czy to są zwycięskie numery w najbliższym losowaniu? :-p
Tego nie mogę zdradzić ;p
Aż bym się bała zjeść, taki piękny:)
A jaki dobry ;D
WoW! Jestem pod wrażeniem!
Miło mi 🙂
Ale te kulki wyglądają uroczo na torcie 😀
Cieszę się 😀
najdroższy wcale nie znaczy najsmaczniejszy 🙂 ja wybrałabym Twój 🙂
Ojej! Dzięki! 🙂
Wspaniały! 🙂 Za zajęcie 1. miejsca! 😉 😀
Dzięki! 😀
Istna bajka!!!
Miło mi to słyszeć! :>
O matko, jaki piękny!!! Kłaniam się nisko za tę pracę, którą włożyłeś w to cudo 😉
Widzę, że warto było ^^
Imponujący:))
Dzięki 😀
Robi wrażenie.
Miło mi 🙂
mistrzostwo!!!
Dzięki! 🙂
Wygląda świetnie! Super to wymyśliłeś. Podoba mi się, że mogę sobie ukroić kawałek z moją szczęśliwą liczbą 🙂
Nawet nie wiesz jak mi miło! 🙂
Marzenia odżywają 🙂
To co? Zagramy? 😀
Wspaniałe składniki i konceptualno – kreatywna aranżacja 🙂
Dziękuję bardzo! 🙂
Fantastyczny! Jesteś absolutnym mistrzem 🙂
Nie wiem co powiedzieć! ;p
Numerkowa słodkość jak bajka, cudowny 🙂
Miło mi, dzięki 🙂
porządna robota! estetycznie wykonany 🙂
Starałem się jak mogłem ^^
Torcik niesamowicie dopracowany. Piękny 🙂
Cieszę się 🙂
Cieszę się, że wróciłeś, brakowało mi twoich słodkości 🙂 tort obłędny gratulację. Prawdziwe dzieło sztuki 🙂
Mam nadzieję, że nieprędko będę musiał robić sobie kolejną przerwę w blogowaniu 😀
Rewelacyjny tort. Prawdziwe dzieło jak zawsze.
Dziękuję bardzo 🙂
No fantastyczny, fantastyczny!
No ja myślę ;p
Mowę mi odebrało 🙂 Kapitalny!!!
Jak miło! 🙂
Niesamowity tort! Oczu oderwać nie mogę 🙂
Cieszę się 🙂
I M P O N U J Ą C Y… Jestem pod wielkim wrażeniem…
Mega się cieszę! 🙂
Ależ z Ciebie zdolniacha no piękny jest, kurcze nie przepadam za słodkim więc bym go sobie postawiła i podziwiala 🙂
Można i tak 😀
Obłędnie tu u Ciebie 🙂
Cieszę się 🙂
A nie ma czasem tak, że jak się go zje to nie zarazi się zwycięstwem?;-) Jeśli tak to poproszę wielki kawał;-) Wygląda obłędnie:-)
A wiesz, że masz trochę racji? 😀
Już kroję! 🙂
jak wygram (jeśli zagram) to zamówię taki tort u Ciebie i nie będę żałować zapłaty 😉
Czekam na zamówienie! 😀
Piękny tort, wyobrażam sobie ile pracy musiałeś w niego włożyć…..oj, zjadłabym 🙂
To prawda, łatwo nie było, ale opłacało się 😀
Jak dla mnie tak własnie powinien wyglądać tort zwycięzcy, jest idealny!
Dzięki wielkie! 🙂
Wow, jestem pod wrazeniem! Torcicho jak sie patrzy 🙂 Zaczelabym od tych pileczek…i zjadlabym wszystkie 🙂 Ze o torcie nie wspomne.. W grach liczbowych szczescia nie mam…ale za to w milosci 😉
Cieszę się zatem! 🙂
taki tort to jak wygrana w totka- majstersztyk 😀
Hehe, dzięki! 🙂
wygląda po prostu bosko! 🙂
Miło mi 🙂
ja za grami tak średnio, ale moja siostra jest ich fanką! Może jej zrobię taki tort na urodziny? 😀
haha, trafiłabym chyba w sedno 😀
Świetne połączenie smaków 😉
Spróbuj upiec i przekonaj się! 😀
Mistrzostwo! Idealny w tej kategorii 🙂 porywam piłeczkę na szczęście 😀
Cieszę się! Powodzenia 😀
Imponujący 🙂
Dzięki 😀
wygląda obłędnie:)
Starałem się jak mogłem 😀
Ale cudo! Podoba mi się bardzo, bardzo – piękny zewnętrznie, jak i wewnętrznie 😉
Nawet nie wiesz jak mi miło 🙂
niesamowity tort! podziwiam i pożeram oczami 🙂
ileż to pracy! WOW! to za mało 🙂
A ileż tam smaku! 😀
Wow superowy tort 🙂
Dzięki wielkie 🙂
Wspaniały ten tort, wygląda niesamowicie efektownie 🙂
Jakiś czas temu przeglądałam ranking najdroższych deserów świata; też mogę sobie tylko o nich pomarzyć 😉
Cieszę się, że się podoba 😀
Czy te liczby z dekoracji wróżą wygraną? :))) tort imponujący:)
Trzeba sprawdzić 😀
Ten tort jest po prostu genialny! *.*
Widzę, że pomysłów nie brakuje i zawsze czymś nas zaskoczysz. 🙂
Staram się jak mogę 😀
O rany ale super 🙂 jak wygram w lottka to zgłaszam się po tort 🙂
To może założymy jakiś wspólny biznes? 😀
Istne cudo! Zobaczyłam tort jakiś czas temu i wróciłam po to, żeby to napisać :).
Cieszę się 🙂
Trzymamy kciuki, aby Twoje marzenie się spełniło a my będziemy regularnie odwiedzać Twoją cukiernię 🙂
Powodzenia !
Czekam na to z niecierpliwością 😀
Hmm a ile kakao do biszkoptów?
Wkradł się błąd, przepraszam bardzo! Już poprawiłem proporcję składników i dopisałem kakao 🙂