dyniowe muffinki

Szybkie, proste i mega pulchne! Takie są właśnie dyniowe babeczki, na które przepis znajdziecie poniżej. To moja kolejna propozycja na wykorzystanie tego pięknego, złocisto-pomarańczowego warzywa w jesiennych deserach. 

składniki (ok. 10 babeczek)
250 g mąki 
60 g masła
125 ml mleka
100 g musu z dyni
20 g cukru pudru
3 łyżki miodu
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli 
1 jajko
Masło umieścić w rondelku, rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać sól, cukier, mus z dyni i przestudzone masło. Jajka roztrzepać z mlekiem i miodem, dodać do miski z mąką. Całość wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników, ale nie za długo. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami, do każdej nakładać po jednej dużej łyżce ciasta. Piec w 200°C przez 30 minut. Wyjąć i wystudzić. przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. 
Smacznego! 🙂  

Sposób na dynię 2015

48 odpowiedzi na “dyniowe muffinki”

  1. Katujesz mnie takim pysznym widokiem. Widać z daleka, że muffinki są mega puszyste i pyszne 🙂 Biorę jedną i idę się rozmarzyć… ummm, mniam 🙂

  2. Babeczki idealne i te zdjęcia! No niesamowicie mi się podobają! Mistrzostwo! Od razu widać, że Sosna w dobrej formie 🙂 To pewnie po zjedzeniu mistrzowskiego tortu 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *