imbirowy sernik z frużeliną śliwkową

Cześć Wam! Dziś, na słodkie zakończenie tygodnia polecam moje autorskie i fantastyczne połączenie jesiennych smaków, czyli imbiru i śliwek, które doskonale komponują się w tym delikatnym, kremowym i puszystym serniku. Spód ciasta okrasiłem szczyptą imbiru, który znalazł się również w masie serowej i przede wszystkim, w wieńczącej całość, frużelinie śliwkowej. Ta ostatnia to chyba najprzyjemniejszy element tego nowego wypieku, jaki udało mi się przygotować. Zapraszam! 🙂

spód:
75 g mąki
50 g masła
25 g cukru pudru
1/2 łyżeczki imbiru
1 żółtko
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki formy posmarować masłem. Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno oraz boki formy, przykryć arkuszem papieru do pieczenia i obciążyć fasolą/grochem/kulkami. Ciasto piec w 180ºC przez 15-20 minut, wyjąć papier z obciążnikami i piec jeszcze 10-15 minut na złoty kolor. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.
masa serowa:
500 g tłustego twarogu
100 ml kremówki 30%
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka imbiru (lub więcej)
30 g cukru pudru
1 jajko
Twaróg umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na gładką, kremową masę. Dodać kremówkę, imbir, cukier i miksować jeszcze przez chwilę do otrzymania jednolitej konsystencji. Następnie wbić jajko i wymieszać dokładnie łyżką lub rózgą. Gotową masę przelać na wystudzony kruchy spód. Całość wstawić do piekarnika i piec w 180ºC przez 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec 35 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut.


wierzch:
150 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%
3 łyżki cukru
Śmietanę wymieszać z cukrem. Otrzymaną mieszankę wylać na wierzch upieczonego sernika, wstawić do pieca i piec kolejne 15 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez ok 2 godziny. 
frużelina śliwkowa:
250 g śliwek
125 g cukru
60 ml wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1-2 szczypty imbiru
Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Owoce umieścić w rondlu, zasypać cukrem, imbirem i odstawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie postawić na palniku i podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając, aż śliwki się rozpadną. W wodzie dokładnie wymieszać mąkę ziemniaczaną. Kiedy owoce syrop owocowy będzie miał odpowiednią strukturę, wlewać wodę z mąką cienkim strumieniem. Mieszać i podgrzewać przez chwilę aż całość zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Przed podaniem na sernik wyłożyć frużelinę śliwkową. 
Smacznego! 🙂

58 odpowiedzi na “imbirowy sernik z frużeliną śliwkową”

  1. Ty wiesz, jak działać na zmysły. Dajesz wspaniały przepis i fantastyczne zdjęcia. Wszystko wygląda obłędnie. Ta frużelina mnie urzekła. Muszę taką śliwkową zrobić, bo robiłam wiśniową. Jest to naprawdę sprawdzony dodatek do deserów. Twoja ma piękny, jasny, ale zdecydowany kolor i szklisty wygląd 🙂

    • Nawet nie wiesz jak mi miło 🙂
      Śliwkową mają wszyscy, dlatego postanowiłem zrobić inną, taką odpowiednią do tej pory i udało się 😀

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *