pieczone gruszki korzenne z mascarpone

Dziś mam dla Was wyborny i iście jesienny deser. Pomysł podpatrzony na KwestiaSmaku. Jest niezwykle prosty i szybki. A do tego tak dobry. Słodkie i ciepłe gruszki tak wspaniale komponują się z delikatnym i aksamitnym serkiem mascarpone, że nie możecie tego przegapić. Polecam! 🙂

składniki:
2 duże gruszki
2 szczypty imbiru
2 szczypty cynamonu
2 szczypty gałki muszkatołowej
4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
4 łyżki mascarpone
miód
Gruszki obrać ze skóry, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Do każdego wgłębienia wlać po 1 łyżeczce ekstraktu waniliowego. Imbir, cynamon, gałkę muszkatołową wymieszać. Przyprawami oprószyć przekrojone owoce. Gruszki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w 180ºC przez 15-20 minut w zależności od twardości owoców. Im twardsze, tym dłużej. Upieczone gruszki przełożyć na talerzyki, we wgłębienia nałożyć po jednej łyżce mascarpone lub lodów waniliowych. Polać miodem i podawać na ciepło. 
Smacznego! 🙂

68 odpowiedzi na “pieczone gruszki korzenne z mascarpone”

  1. Jakoś nie przepadam za pieczonymi owocami, ale gruszki ogólnie lubię i mam w domu, mascarpone też… lubię desery, które robi się szybko i są efektowne:) chyba wypróbuję 🙂

  2. Mmmmmmmm kuuurczęęe.. no i po co ja tu przychodzę 😀 inspiracja cudna, ale ja gruszek nie mam. nie mam. a do sklepu daleko. co teraz? 😀

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *