babeczki ponczowe

Na słodkie zakończenie tygodnia zostawiam Was z przepisem na babeczki ponczowe. Jeden z moich ulubionych deserów z dzieciństwa. Nigdy nie zapomnę jak za każdym razem będąc z mamą w pobliskiej cukierni prowadzonej przez dwie starsze panie wlepiałem oczy właśnie w te ciastka. Na chwilę robiłem się słodki, grzeczny i uległy. W końcu po tych wielu latach przyszedł czas na zmierzenie się z tym wypiekiem. Szczerze mówiąc nie wiedziałem nawet, że piecze się je z ciasta drożdżowego. A to heca! Niestety nie mam jeszcze foremki do babeczek z dziurką i musiałem użyć zwykłej do muffinek przez co wyglądają dosyć niepozornie. Ale niech Was nie zwiedzie ten zwykł kształt bo kryją w sobie cudowny poncz, którego recepturę nieco zmodyfikowałem. 
Przepis od Słodkie Fantazje

składniki (6 sztuk):
125 g mąki
7 g cukru
7 g drożdży
2 łyżki mleka
1 szczypta soli
50 g roztopionego masła 
1 jajko
Silikonową foremkę do babeczek natłuścić masłem. Mleko umieścić w rondelku i lekko podgrzać. Dodać 1 łyżeczkę cukru oraz drożdże i dobrze wymieszać. Rondel przykryć ściereczką i odstawić w do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Mąkę przesiać do dyszy robota, dodać sól, cukier oraz roztrzepane jajko, wyrośnięty zaczyn i wyrabiać hakiem 5 minut. Dodać przestudzone masło i wyrabiać kolejne 5 minut. Ciasto będzie bardzo luźne, a nawet rzadkie. Całość przykryć ściereczką i odstawić w do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i nakładać do otworów w foremce do 1/2 wysokości. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Wyrośnięte babeczki piec w 180ºC przez ok. 20-25 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i odstawić na ok. 5 minut do przestudzenia. Wyjąć z foremki i pozostawić do całkowitego wystudzenia. 
syrop:
100 g cukru
300 ml wody
3 łyżki soku z cytryny
3-4 łyżki rumu

Cukier umieścić w rondlu, zalać wodą, dodać sok z cytryny i gotować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia i przestudzić. Dodać rum i dobrze wymieszać. Wystudzone babeczki moczyć w rondlu z syropem przez ok. 10-15 sekund obracając z każdej strony. Układać na kratce aby obciekły. Podawać schłodzone z bitą śmietaną (200 g kremówki 36% + kilka łyżek cukru pudru). 
Smacznego! 🙂

70 odpowiedzi na “babeczki ponczowe”

  1. Mnie też w dzieciństwie fascynowały ciastka ponczowe, ale ktoś mi wmówił że to jest bardzo niedobre. Przypuszczalnie mama bo ona tego nie lubi. Ja oczywiście uwierzyłam i dopiero na studiach pierwszy raz kupiłam sobie takie ciastko. Okazało się że jest super dobre !

  2. Nie przepadam za dodatkiem alkoholu w słodyczach, ale babeczki prezentują się cudownie 🙂 Zjadłabym taką śmietankę z wierzchu 😛

    • Jeśli o alkohol chodzi, to tutaj moim zdaniem był niezbędny. Kiedy spróbowałem samego syropu, bez rumu był strasznie słodki i mdły. Jednak po dodaniu alkoholu całość nabrała charakteru 🙂

  3. Najbardziej spodobała mi się śmietana,tak perfekcyjnie wyciśnięta na babeczki,jak ja nie potrafię…nigdzie nie spłynęła,nie rozlała się…no ideał ,a tak ,babeczki też fajne.

  4. też bardzo lubiłam je i od jakiegoś czasu za mną "chodzą" Jakaś skleroza mnie dopadła bo nie mogę za nic sobie przypomnieć kształtu ciastek, które kupowałam :):)

  5. Nigdy nie jadłam babeczek ponczowych… A przed ich przygotowaniem czuję nabożny lęk 😉
    Tobie wyszły piękne 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *