brownie/lava cake
Dziś przed Wami brownie, czyli jedno z najprostszych i najsmaczniejszych ciast, jakie istnieją. Wiadomo, najlepsze to takie o głębokim aromacie czekolady, mazistej konsystencji, a nawet płynnej wewnątrz. I oczywiście podawane na ciepło w towarzystwie lodów i/lub świeżych owoców. Na takie właśnie brownie przedstawiam Wam przepis od kumpla, u którego jadłem to ciasto już kilka razy. Nareszcie przyszedł dzień, kiedy sam mogę je zrobić. Było warto! 🙂
składniki:
250 g gorzkiej czekolady
150 g masła
150 g cukru
50 mąki
6 jajek
Zamiast 250 g czekolady, można użyć jej tylko 150 g, a dodatkowo dodać 50 g gorzkiego kakao.
Dno tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić masłem. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie gęsta i lśniąca dodawać po jednym żółtku. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej, przestudzić. Do ubijanej masy wlewać cienkim strumieniem przestudzoną czekoladę z masłem. Wyłączyć mikser, dodać przesianą mąkę i wymieszać delikatnie łopatką. Czekoladową masę przelać do przygotowanej formy, wstawić do piekarnika i piec w 200ºC przez 10-12 minut. Wyjąć, przestudzić i podawać na ciepło. Jeżeli ciasto jest surowe, czas pieczenia wydłużyć o ok. 5 minut.
Smacznego! 🙂


Uwielbiam brownie, ale nie mogę znaleźć przepisu idealnego. Twoje wygląda przepysznie, więc koniecznie je wypróbuję, może to będzie ten jedyny idealny? :3
Jestem przekonany, że tak właśnie będzie! Próbuj koniecznie bo robi się je szybko a jest przepyszne! 🙂
Wygląda doskonale! Będę robić, nie mam już innego wyjścia, po obejrzeniu tych zdjęć 😛
Cieszę się przeogromnie! 🙂
Cudowne, z wierzchu lekko chrupiące, w środku miękkie i niemal płynne-boskie:)
Czyli brownie idealne 😀
Obłędne! Pychota!
Zgadza się! 😀
Pierwszy raz widzę brownie z płynnym środkiem. No cóż- chyba znalazłam przepis idealny dla siebie.
Nawet nie wiesz jak się cieszę! 😀
Jest wiele ciast i deserów, którym nie potrafię się oprzeć. Do takich właśnie należy brownie. Zrobiłeś mi niespodziankę takim widokiem. Niech chociaż oczy nacieszę. Wygląda bosko 🙂
Co tam tylko oczy? Zabieraj się za pieczenie, jest prosto, dosyć szybko i przede wszystkim pysznie! 🙂
Poezja! Jem oczami;)
Piecz i jedz zębami 😀
Ten środek ciasta to istne szaleństwo! ;D
Dobrze powiedziane 😀
Niebo w gębie. Wygląda niesamowicie, aż by się chciało sięgnąć ręką po kawałeczek
A nawet czekoladowe niebo <3
Trudno powstrzymać łaknienie:)) Jest boskie:))
Dzięki! 🙂
mąki 50… g?
Zgadza się. Całe 50 g. Nie mniej, nie więcej. W kocu to brownie z płynnym środkiem 🙂
Chcę się dobrać do tego środka!
Dajesz 😀
Hmm, wiedziałam, że brownie ma być maziste jak błotny zakalec. Ku mojemu przerażeniu, mój ostatni wypiek lał się w środku… i myślałam, że to błąd! A na to wygląda,że chyba wszystko z nim było ok, bo smaczne było nieziemskie. A Twoim ciastem jak zwykle można by zobrazować znaczenie słowa pożądanie.
Właśnie zastanawiałem się nad nazwą tego wypieku. Czy powinno być brownie, czy jednak bardziej lava cake. Ale mniejsza o nazwę 😀
prawdziwa czekoladowa rozpusta 🙂
Trafnie ujęte 😀
Cudowne ciasto 🙂
To prawda 😀
wygląda jak duża lawa 🙂
W sumie to chyba jednak lawa, a nie brownie, chociaż sam już nie wiem ;p
O taaakkk…<3
Na wznak 😀
O mamo, dawaj kawałek!! 🙂
To chodź:D
ROBIE! DZISIAJ!
Koniecznie! 😀
Pyszności, uwielbiam brownie:)
Ja tak samo 😀
Cudowne, aż brakuje słów. Mogę się patrzeć na to zdjęcie bez końca! Jesteś okropny, że robisz takie pyszności!
Ale Ty też możesz to zrobić ;D
ale to apetycznie wygląda i ten rozpływający się środek mmm… :):) ale mi ślinka cieknie od samego patrzenia 🙂
Zachęcam do upieczenia 😀
Matko Bosko <3
Matko Bosko Sosnosko <3
o żesz… o tak!!!
Chodź jeść! 😀
o maj gat! ja spać nie będę mogła – to wygląda DOSKONALE!
Czyli będziesz miała piękne sny! 😀
Ojojojojoj i po co ja tu wchodziłam o tak późnej porze 🙂 teraz nie będę mogła zasnąć. Obłędne ciacho 🙂
Dwa wyjścia – piecz, albo śnij o nim 😀
O mamo, uwielbiam brownie! 😀
To tak samo jak ja 😀
Najlepsze na poprawę humoru, dla czekoladoholików jak ja <3
I takich jak ja 😀
Mam ochotę tylko wziąć łyżeczkę i wyjeść ten cały płynny środek 😀
Zapraszam 😀
Wygląda idealnie 🙂 Będę mieć teraz z całą pewnością czekoladowe sny 🙂
Cieszę się 😀
I ten środek <3 Mogłabym zjeść całe na raz 😀
Wcale się nie dziwię 😀
Rozpusta w Twojej kuchni. Porywam kawał!
Albo i dwa kawały 😀
i za to pierwsze zdjęcie powinieneś smażyć się w piekle!
Tyle dobroci na jednym zdjęciu.. to ujęcie <3 wilgotna, mokra, ale zbita struktura brownie.. 🙂
Miło mi to słyszeć 😀
czekolaaaada! pycha
Wiadomo 😀
Ja nie wiem, ale jak tylko wchodzę do Ciebie na bloga i patrzę na te zdjęcia to od razu wszystko bym zjadła co się na nich znajduje :))) Ciacho i zdjęcia rewelacja :))))))))))))))))))))))))))))))
Bierz co chcesz! Chociaż zdjęcia może zostaw na pamiątkę po tym co było 😀
Mmm, uwielbiam!!! Szkoda, że na razie nie mogę:(
A dlaczego nie możesz? 😀
Jak zwykle…wodzisz na pokuszenie 😀
Chyba jestem w tym dobry 😛
Rozpusta! Czekoladowa rozpusta…:)
I takie lubię najbardziej 😀
świetny przepis i chyba podkradne 🙂 a koledze podziękować
Oj tak, dziękowałem, bo jest za co 😀
No i Sosna wziął i zrobił moje ukochane ciasto. No to co ja mam powiedzieć? Że będę za 5 minut? 😀
Haha, pewnie! Wpadaj 😀
Mmm, ten płynny środek… wygląda obłędnie!
Cieszę się 😀
Przepięknie wyglądające i (smakujące) kalorie! 🙂
Jakie kalorie? Czekolada to samo zdrowie, zwłaszcza ta gorzka 😀
Ja słyszałam, że czekolada jest warzywem albo sałatką 😀 więc w sumie pasowałoby, że jest zdrowa 😀
Widziałem ten sam wywód 😀
Bardzo lubię brownie, zwłaszcza autorstwa siostrzeńca 😀
Twoje wygląda cudownie, aż miło popatrzeć 🙂
A mi miło to słyszeć 😀
Pysznie, to za mało powiedziane 😉 Rewelacja!
I tutaj się zgadzamy 😀
Matko Jedyna. Nie mogę patrzeć na te zdjęcia, bo mi słabo. To najpiękniejsza rzecz jaką kiedykolwiek wiedziałam #foodporn
Wow! Co za zaszczyt słyszeć takie słowa! Dzięki 😀
pychotka 🙂
Miło 🙂
Mmm wygląda jak płynna czekolada 🙂 Poproszę!
Już niosę! 🙂
naprawde wyglada idealnie . CUDo
Dzięki! 🙂
Od pewnego czasu zarzekam się, że ograniczam pieczenie na rzecz bardziej zdrowych potraw, ale chyba słabo mi idzie, szczególnie jak wszyscy wokół kuszą:)
Oj tam, co może być niezdrowego w ciastach? ;p
Takie cudownie lepkie… Coś wspaniałego 🙂
Dzięki 🙂
Dziś zrobiłem wg Twojego przepisu. Moim zdaniem zbyt mało mąki… Dosłownie wszystko w środku było płynne pod faktycznie chrupiącą skorupką… Troszkę się zawiodłem, myślę, że więcej mąki załatwi sprawę.
Ilość mąki jest odpowiednia. Ciasto powinno być płynne w środku. O to własnie w nim chodzi. W końcu to bardzo mokre brownie, a nawet lava cake 🙂
Zrobiłam. To drugie moje podejście do brownie. I ten przepis to strzał w 10! Piekłam troszkę dłużej bo bałam się że będzie zbyt płynne, od razu podwójną porcję, no i nie miałam pół kilo gorzkiej czekolady więc 200g mleczną zastąpiłam. Efekt niesamowity, znikło w 1,5 dnia (3 dorosłych i 2 przedszkolaki). Polecam
Cieszę się, że ciasto smakowało! Chociaż wcale się nie dziwię. To świetny i prosty przepis 🙂
Wygląda bajecznie!!! Czy na drugi dzień też będzie dobre?
Myślę, że powinno być dobre 🙂
a sądzisz, że zostanie coś do następnego dnia? Wątpię.. 😉
Znając życie to nic nie zostanie 😀
Zrobiłam dokładnie jak w przepisie, cudowne, pyszne, lejące. Po raz pierwszy jestem na blogu, ale nie ostatni, dziekuję 🙂
Cieszę się i zachęcam do lektury 🙂
Miałam ochotę na coś słodkiego i kupiłam czekoladę, ale po zobaczeniu tego cuda postanowiłam, że lecę do sklepu po drugą i biorę się za pieczenie 😀 nawet jeśli nie wyjdzie, choć takiej opcji nawet nie biorę pod uwagę, to zjem z dziką rozkoszą 😉
Oczywiście, że nie ma opcji, żeby nie wyszło. Jest zbyt proste 😀
Można by powiedzieć, że niebo w małym kawałeczku ciasta.. w zasadzie nie wiem jak smakuje niebo, ale chciałabym żeby właśnie tak smakowało 😀
Jeśli chcesz to w zamian chętnie podzielę się z tobą moim starym numerem Jeden w kategorii pysznych ciast 😉 nie wiem co ma w sobie to ciasto (prócz orzechów i czekolady), ale wszyscy rzucają się na nie i proszą o więcej (nawet znajoma uczulona na orzechy wzięła tabletkę przeciw alergii, po czym stwierdziła "warto było" 😀
No proszę, w takim razie muszę mieć ten przepis! 🙂
Proste i pyyyyysze. Przepis Idealny 🙂
Dzięki wielkie 🙂
Brownie pyszne, ale nie… "lava". Środek prawie taki sam jak z zewnątrz. Gdzie tkwi błąd. Będę wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam. Jurek
Trudno mi powiedzieć, bo ciasto robiłem już tyle razy i zawsze wychodziło. Może trochę przesuszone w piecu?
U mnie za to 80% lava 😉 klucze są imho dwa: dokładne wymiary naczynia (=grubość ciasta podczas pieczenia) oraz niewielkie różnice w piekarnikach.
Podobnie jak większość tu komentujących, jadłam brownie wg róznych przepisów, żadne z nich nie wyglądało tak apetycznie.
Muszę wypróbować. Nie znalazłam informacji na temat ustawienia piekarnika. Jeśli coś przeoczyłam to przepraszam. Czy pieczesz z termoobiegiem czy bez?
Dziękuję
Pozdrawiam serdecznie.
Piekarnik ustawiam za wsze na grzanie góra dół 🙂
Wielkie dzięki 🙂 ps.: pięknie tu na pewno będę często zaglądać
Magda
Trzymam za słowo 😀
Cześć! 🙂 Zrobiłam dzisiaj to cudne ciasto i dołączam do jego fanów! Faktycznie jest banalnie proste i obłędne w smaku. Konsystencja idealna! Piekłam troszkę dłużej, bo po 12 minutach było zbyt mokre z wierzchu, ale to pewnie kwestia piekarnika. Póki co zostały jeszcze dwa kawałki, ale pewnie dzisiaj znikną 🙂 Znajomej tak zasmakowało, że jej podesłałam Twój przepis. Zdecydowanie nr 1 wśród czekoladowych ciast 🙂
Nawet nie wiesz jak się cieszę, że ciasto tak bardzo Wam posmakowało! To bardzo budujące. Co do czasu pieczenia to rzeczywiście zależy od piekarnika. Czasami warto wydłużyć czas o kilka minut 🙂
Robię Twoje Brownie już drugi raz, bo jest najlepsze i moje dziecko je kocha 🙂 robię podwójną porcję, czy 12 minut to nie za krótko?
Jeśli boisz się o czas pieczenia, możesz wydłużyć go do 15-18 minut 🙂
Początkowo obawiałam się piec ciasto z płynnym środkiem, zaryzykowałam 🙂 ideał, przepis i ciasto rewelacyjne. Zmodyfikowałam troszkę przepis. Wierzch ciasta pokryłam kokosową kruszonką zrobioną na bazie białek i wiórków kokosowych. Po upieczeniu dodatkowo polałam brownie gorzką czekoladą. Gorąco polecam przpis,pychotka. Pozdrawiam. Kathrina 😉
Napisze brownie jakie robiłam rewelacja moja rodzina je kocha
Cieszę się 🙂
A nam się nie udało 🙁 środek był zbyt płynny – ciasto rozlewało się poza formę (po jej zdjęciu). składniki odmierzone co do grama… czas 12 minut i jeszcze dopiekaliśmy
Następnym razem spróbujcie dodać tylko 150 g czekolady i 50 g kakao 🙂
Udane! No i dałam więcej mąki bo wydawał się zbyt płynny 😀
No i świetnie! 🙂
Mogę spytać jaka dokładnie mąka została użyta, bo nie mogę spożywać glutenu i zastanawiam się z jaką bg mąką mi to cudo wyjdzie 🙂
Ja użyłem pszennej. Co do wersji bezglutenowej to może mąka kokosowa i ziemniaczana? 🙂
Niestety ciasto nie stalo sie moim numer jeden I nie zdolalo pokonac wczesniejszego przepisu.Owszem smaczne ale nie idealne. Moj ideal to praktycznie te same proporcje ale bez maki I bez ubijania bialek na sztywna piane. Niby nic a roznica kolosalna. Ciasto nie jest wtedy tak wysokie ale za to czekoladowa lawa rzeczywiscie jest plynaca czekolada a nie czekoladowa pianka. Dla mnie robi to ogromna roznice
Ciasto pyszne. Polecam.
Moja córka, która nie przepada za czekoladą zjadła ze smakiem.
Rewelacja robię drugi raz 😉
Ekstra! Zrobilam jako tort urodzinowy na 19-te ur syna, furora 😀 . Dzieki za przepis!
Witam. Po czym mogę rozpoznać czy Brownie jest niedopieczone, jeżeli środek ciasta ma być płynny? Po raz pierwszy będę piekł ciasto, i wiem, że będę miał problem z określeniem stopnia wypieczenia.
W tym przepisie należy zdać się na zaufanie, po wystudzeniu ciasto trochę stężeje 🙂
Jak mam powiększyć proporcje jeśli mam tylko tortownicę o średnicy 26cm?
Proponuję 1,5 porcji lub podwójną 🙂
Mam dwie blachy jedna o średnicy 24 cm druga 16 cm
Na której lepiej zrobić z tym przepisem ?
Raczej 16 cm
Zrobiłem właśnie te ciasto i jestem ciekawy czy można zrobić wariant z czekoladą białą ? albo typu beza. W przyszłości będę eksperymentował