czekoladowe trufle z jagodami goji

Nowy tydzień zaczynam jak zwykle od słodkiego małego co nieco. Tym razem padło na, zalegające w szafce słynne swego czasu i promowane chyba przez wszystkich blogerów kulinarnych, jagody goji. Miały być takie pyszne i takie zdrowe. Istne złoto wśród produktów spożywczych. Dla mnie okazały się rzeczą przereklamowaną i przeciętną w smaku. Można go porównać do mało słodkich rodzynek. Przez długi czas nie wiedziałem co zrobić z tymi jagodami. Nadszedł w końcu dzień, w którym postanowiłem, że zrobię z nimi coś prostego i tak powstały czekoladowe trufle.

składniki (ok. 15 sztuk):
100 ml kremówki 36%
150 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 łyżki cukru pudru
1 szczypta chilli
kilka garści jagód goji
Jagody goji posiekać, odstawić. Kremówkę, cukier puder, sól, kardamon oraz ekstrakt z wanilii umieścić w rondlu i mocno podgrzać cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę połamaną na kostki i odstawić na kilka minut. Po tym czasie wymieszać do dokładnego połączenia składników. Całość wstawić do zamrażarki na ok. 30 minut aż zgęstnieje. Ze schłodzonej masy formować w dłoniach kulki dowolnej wielkości. Czekoladowe trufle obtaczać w drobno posiekanych owocach.
Smacznego! 🙂

68 odpowiedzi na “czekoladowe trufle z jagodami goji”

  1. Też myślałam o jagodach goji w jakiś słodkościach, bo same w sobie są suche i nijakie, ale mają bardzo ładny kolor, co widać w Twoich cudownych truflach:)) Ach, jakbym zjadła:))

  2. Wspaniały sposób na wykorzystanie owoców!
    Mnie też one niezbyt smakują, wolę zdecydowanie rodzynki i żurawinę 🙂
    Pozdrawiam

  3. Sama je kupiłam tylko po to, aby spróbować jak smakują. Większość blogerów musiała je zachwalać, bo skoro dostali darmowe paczki do producenta…ot reklama! Kiedy zrobiłam z nimi sernik moi goście też stwierdzili, że smakiem przypominają rodzynki. Mnie takie suche też średnio smakują, ale w cieście jak zmiękną mogą być 🙂 I ładnie wyglądają w "czerni" 😀

    • No tak, nie ma to jak dary, dary losu od sponsorów 😀
      Myślałem, że to moje tak wyschły od długiego leżenia i czekania na użycie. Nawet myślałem, żeby namoczyć w jakichś procentach, ale nie wiem czy alkohol nie zabiłby całkiem tego smaku 😀

    • Alkohol przecież nie zabija smaku, ale poprawia 😀 Mnie z tym namoczeniem w % pomysł się podoba… ja chciałam je moczyć w wodze, ale pijane jagody goji to zdecydowanie lepszy pomysł!

  4. Dla mnie jagody goji nawet nie są mało słodkie, a cierpkie. Same w sobie nie powalają, ale mogą być ciekwym dodatkiem 🙂 Pięknie się w tych truflach prezentują 🙂

  5. Hmmm…ja jagod goji jeszcze nie probowalam ale zachwyca mnie ta kolorystyka na zdjeciach! Podrzuc ze dwie kuleczki 🙂

  6. Póki co jagód goji próbowałam raz, w formie suszonej, w szafce czeka jeszcze wersja w czekoladzie. Gdybym miała możliwość spróbowania Twojego dzieła, sięgnęłabym właśnie po nie.

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *